lördag 4 december 2010

Saffransbak

Här har det bakats lussekatter, kusar, hjul, kvargknyten, saffranslängder och snurror åt höger och vänster. Mitt största problem med bullbak är alltid att jag vill göra bullarna i så många olika former. Det är ju så roligt att experimentera, fast bara inom rimliga gränser! I år provade jag dessutom ett nytt recept på saffransbröd, eller det var något som jag hittade på själv med inspiration från tio andra recept, hehe. Fungerade bra, vilka mjuka och saftiga bullar det blev när man orkar knåda degen väl och låter bullarna jäsa i lugn och ro! Det blir dessutom fantastiskt bra och snyggt att pensla bullarna efter gräddningen och strö över pärlsockret sedan, prova! Dessa tips läste jag om bland annat i boken ”Riddarbageriets söta”.

Saffransbröd

7 ½ dl mjölk
75 gram (1 ½ paket) jäst
150 gram smör
1 burk kvarg
2 (eller 3) påsar saffran + 1 sockerbit
2 tsk salt
3 dl socker
cirka 25 dl vetemjöl

Eventuell fyllning:
Mandelmassa
Kvarg eller Smör
Russin

Ägg till pensling
Pärlsocker

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Stöt saffranet tillsammans med sockerbiten i en mortel. Häll över saffranet i det smälta smöret. Häll över vattnet och låt det hela blir lite mer än fingervarmt innan du tillsätter kvargen och låter allt bli 37 grader. Tillsätt socker och salt och sedan mjölet. Kör degen i en degblandare i 10 minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.

Utbakning:


Lussekatter

Dela degen i bitar. Rundriv bitarna så att du drar försiktigt i degen med händerna och lägger kanterna undertill. Spänn degen nertill så att ovansidan blir helt slät. Låt bitarna jäsa i 10 minuter. Rulla bitarna till 10 cm långa och jäs under plast 1 5 minuter. Obs! Mjöla inte!. Rulla ut längderna till cirka 25 cm och snurra ihop till lussekatter. Lägg lussekatterna på bakplåtpappersklädda plåtar och låt jäsa under bakduk eller kartong i 60 minuter. Grädda på 225 grader i cirka 5 minuter. Pensla med ägg efter gräddningen.

PSST! Valio har kommit med en matkvarg, som motsvarar Kesella. De har en tävling också, i årets roligaste lussebulle. Mer info om tävlingen HÄR.

Atombana (mitt bidrag i tävlingen)
Gör som med lussekatter men forma ett hjul av tre lussekatter som du lägger som i en cirkel. Grädda på 200 grader i cirka 8 minuter. Pensla med ägg och strö på pärlsocker efter gräddningen.


Kvargrektangel
Kvargrektanglar/kvargtrianglar: Dela degen i bitar. Rundriv bitarna så att du drar försiktigt i degen med händerna och lägger kanterna undertill. Spänn degen nertill så att ovansidan blir helt slät. Låt bitarna jäsa i 10 minuter. Kavla ut till rektanglar eller trianglar. Lägg en klick kvarg, mandelmassa och några russin i mitten. Lyft hörnen och tryck ner de i mitten. Låt jäsa i 30 minuter innan du gräddar de på 225 grader i cirka 5 minuter. Pensla med ägg och strö på pärlsocker efter gräddningen.


Salig blandning av saffransbröd!

Fyllda längder
Instruktion och bilder på hur du gör fyllda längder hittar du HÄR
Släta längder, fläta med fem längder
Instruktion och bilder på hur du flätar med fem länger hittar du HÄR
Saffranssnoddar
Instruktion och bilder på hur du knyter snodda bullar hittar du HÄR

4 kommentarer:

 1. Åh så gott allt ser ut! Du är så påhittig, hoppas vi får smaka något av detta imorgon ;)

  SvaraRadera
 2. Härliga och stora dom blev! Man vill ju sätta tänderna i en...

  Ha en bra vecka!

  SvaraRadera
 3. MMoV: Tackar! Smakade du på lussekatterna då?

  Mårtenssons kök: Tack detsamma!

  SvaraRadera
 4. Oj oj oj , blir galet sugen på en av dina lussebullar!! Har redan ätit lussebullar idag men det lät ju helt underbart med de med mandelmassa,kvarg och russinfyllning! Mmm det receptet vill jag prova om det hinns innan jul :)

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.