lördag 18 december 2010

Filmjölkskaka med pepparkakssmak, lingongrädde eller tjinuskijglasyr

Suckar du också emellanåt av bara tanken att börja vispa ägg och socker poröst. Jag älskar min köksmaskin som vispar allt i ett svisch. Men sen ska maskinen göras rent. Åh, så mycket skönare det är att emellanåt nöja sig med en degbunke och en vanlig visp.
Denna kaka behöver nämligen inte vispas, bara röras snabbt. Vispa för jösse namn inte för glatta livet, då blir den inte bra, bara seg! I övrigt, omöjlig att misslyckas med! Extra bonus är att kakan dessutom är äggfri! Och passar perfekt till jul i bråda tider! En kaka som liknar mjuk pepparkaka.

Vill du vara extra effektiv, så gör du två kakor på en gång! Det gjorde jag och det blev två olika serveringsvarianter; en med tjinuskijglasyr toppad med lingon, som kompisen fick med sig hem och den andra serverades med lingongrädde (jättegod variant med kvarg) och dekorerades med florsocker, minimarshmallows och torkade tranbär).
Denna kaka blir också mitt bidrag till Månadens sötsak - Kryddat hos Söta saker
Filmjölkskaka med pepparkakssmak
3 dl filmjölk
1 ½ tsk bikarbonat
2 dl strösocker
1 ½ dl mörk sirap eller brun farin
½ dl lingonsylt, apelsinmarmelad, plommonmarmelad, äppelmos eller rårivna äpplen
2 tsk malen ingefära
2 tsk malen kanel
1 tsk kardemummakärnor, mortla själv
1 tsk mald nejlika

200 gram smält smör
6 dl vetemjöl

Smöra och bröa en sockerkaksform. Blanda ner alla ingredienser i en bunke i den ordning som de står angivna i receptet. Rör snabbt så att alla ingredienser blandas men vispa inte för glatta livet så att smeten blir seg. Häll smeten i formen och grädda i 200 grader i 60 minuter. Lägg ett bakplåtspapper på kakan efter 30 minuter så att den inte blir för mörk.






Tjinuskijglasyr

1 dl brun farin
1 dl vispgrädde

25 gram smör


Koka farinsocker och vispgrädde tills blandningen tjocknar. Tillsätt smöret och blanda väl. Låt frostingen svalna lite innan du häller den över den avsvalnade kakan.


Lingongrädde med kvarg
2 ½ dl vispgrädde
1 dl kvarg
1 dl lingonsylt
2 tsk florsocker

Vispa grädden. Tillsätt kvarg, lingonsylt och florsocker och vispa lite till. Servera tillsammans med kakan.


5 kommentarer:

  1. Haha, minsann var det nästan samma här! :D Måste va telepati!

    SvaraRadera
  2. Jisses vilken läcker kaka, gubben han skulle bli överlycklig om han fick en sån där kaka..

    SvaraRadera
  3. Har en i ugnen nu, skall dock äta den "naturell" med kaffe tänkte jag. Doftar ljuvligt :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, vad gott det låter! Hoppas det smakade lika bra som det doftade! :-)

      Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.