fredag 17 december 2010

Ge bort hemmagjord kakmix för cookies med tranbär och vit choklad

Här kommer receptet på en perfekt, enkel, ätbar, ge-bort-present! I USA kallas den för ”Cookies in a jar” och googlar man på det, hittar man en mängd recept. Jag googlade efter svenska recept och hittade det HÄR och utgick från det när jag skapade mitt eget recept.

Det är alltså en kakmix för cookies, där man skiktar ner alla de torra ingredienserna i en glasburk. Sedan får mottagaren själv tillsätta smör och ägg och blanda snabbt ihop till en deg, som man gör bollar av och gräddar!

Receptet vid länken ovan, har jag modifierat så att den passar en glasburk på cirka ½ liter och ger då cirka 12 kakor. Jag ökade även mängden tranbär, vit choklad och tillsatte dessutom kanel. Detta var sonens julhälsning till sina tre fröknar på förskolan! Perfekt att göra då han själv kunde delta, så man kan säga att han gjorde presenten själv fast med lite hjälp från mig! Jag måttade upp och han hällde ner i burken. Sedan skrev jag instruktionen på burken. Som vanligt går det undan när man jobbar ihop med en 2-åring. Någon bild på de färdiga (snyggt klädda lock med röd-vitprickigt presentpapper) blev det ju såklart inte. Fast det beror även på att jag trodde att jag redan fotat de färdiga burkarna men tydligen icke! Men håll till godo på bilder på de färdiga kakorna, som vi var tvungna att baka en egen sats av. Jag ville ju såklart att sonen skulle förstå vad han gav bort i present!

Givetvis kan man baka dessa kakor till sig själv också! Försvinnande goda!

Hemmagjord kakmix för cookies med tranbär och vit choklad, ½-liters burk, ger 12-15 kakor

Lager 1:
1 dl vetemjöl
½ tsk kanel
½ tsk salt
1 ½ kryddmått bikarbonat
1 ½ kryddmått vaniljsocker

Lager 2:
50 gram torkade tranbär

Lager 3:
2 dl havregryn

Lager 4:
1 dl ljust muscovadosocker

Lager 5:
4 msk strösocker

Lager 6:
50 gram Odense vita chokladknappar, eller hackad vit choklad

Burkens innehåll blandas med 70 gram rumsvarmt smör och 1 ägg. Knåda ihop till en deg som du rullar 12-15 bollar av. Lägg bollarna på en bakplåtsklädd plåt och grädda mitt i ugnen i 200 grader i 8-10 minuter eller tills kakorna har blivit lite gyllenbruna i kanterna.9 kommentarer:

 1. Nemen, vad det finns roliga presenter! Den här var ju klockren present :) Det här ska jag lägga i present minnet!

  SvaraRadera
 2. haha, ve och fasa-varianten går nog bra den men, det är bara det att jag är så van vid helt hemmagjorda (:

  SvaraRadera
 3. vilken rolig gå bort present, ska försöka lägga detta på mitt dåliga minne.. Kul ide!

  SvaraRadera
 4. Sådana här presenter gillar jag. Även barn kan uppskatta att både göra och ge bort, men även att få.

  SvaraRadera
 5. Jag har precis gjort tre burkar enligt detta recept, till min sons dagisfröknar! Har dessutom gjort en liknande, men där bytte jag ut tranbären mot lite extra choklad istället, eftersom den burken ska iväg till min kära syster, och kanske framförallt, hennes barn! Tack för idén, har länge letat efter just detta men inte hittat något. Detta är ju perfekt även om det inte är jul :)

  SvaraRadera
 6. Vad roligt att många tycker att det är en fiffig present. Hoppas ni tar och provar detta!
  Och bra där Linn, som redan fixat detta till dagisfröknarna! De kommer att bli så glada är jag säkert på!

  SvaraRadera
 7. Oh,vilken kanon idé! Jag norpar den med detsamma.

  SvaraRadera
 8. Xmas Freak: Det gör du helt rätt i!

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.