onsdag 12 september 2012

Höstens kantarellpaj med sherry



En av de bästa sakerna med hösten är all den skörd som vi får från jord och skog. Så mycket smaker som trängs på våra tallrikar i form av inläggningar och konserver. Kyl och frys här hemma fylls av allt möjligt i den kategorin och därför kommer vi snart inte att få plats med ”vanlig mat”. Vilket i-landsproblem!

Igår kväll bakade jag en härlig kantarellpaj; en pajbotten på äkta smör, en fyllning av smörstekta kantareller och rödlök, vällagrad ost, en skvätt sherry och en rejäl äggstanning. ”Vilka smaker!” tänkte jag och njöt av första pajbiten samtidigt som jag stod och rörde i äppelmarmeladen. Den får ni receptet på imorgon.

Idag bjuder jag på pajreceptet, som kan bakas även med annan svamp. Vill du, så kan du dubbla receptet och göra pajen i en stor långpanna! Det har jag testat tidigare med gott resultat!

Ha en nu en riktigt fin kväll!

Höstens kantarellpaj med sherry

Pajdeg:
180 gram vetemjöl (3 dl)
125 gram smör
½ dl kallt vatten

Fyllning:
500 gram kantareller (gula och trattisar)
Smör
½ gul lök, hackad
1 rödlök, klyftad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1-2 msk sherry (eller annat sött vin), kan uteslutas
2 ägg
1 dl grädde + 1 dl mjölk (kan bytas ut mot 2 dl mjölk)
2 dl riven ost, vällagrad

Börja med pajdegen. Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt därefter vatten och arbeta snabbt ihop degen. Knåda inte i onödan så att inte degen blir seg. Tryck ut degen i en rund pajform. Nagga botten med en gaffel. Låt pajskalet vila i kylskåp i 1 timme. Förgrädda pajskalet på 200 grader i 15 minuter. Gör under tiden i ordning fyllningen. Fräs kantarellerna och den gula löken i smör i en panna. Tillsätt även rödlöken i klyftor. Stek i 3-4 minuter. Salta och peppra. Blanda ner sherryn. Lägg svampröran i pajskalet. Slå på äggstanningen, som du vispat ihop av äggen, grädden, mjölken och den rivna osten. Grädda pajen mitt i ugnen, på 200 grader i cirka 20 minuter. 




12 kommentarer:

  1. Härligt när man får frossa i svamp! Låter intressant med sherry i pajen. Intressant och gott!

    SvaraRadera
  2. Mums den där pajen skulle inte sitta helt fel nu.

    Visst är det underbar var mycket gott man kan hitta i skogen. Ser fram emot äppelmarmeladen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, och det är inte vilken äppelmarmelad som helst!

      Radera
  3. Åh så gott! Jag kan gärna lösa era i-landsproblem med att ta emot lite höst skörd till våra frys, speciellt svamp ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just svamp tycker jag inte smakar så gott om den varit fryst, så vi fryser sällan in svamp. Lagar istället till den med en gång. Men nu måste du ut på svampjakt igen. Det finns mycket trattisar i skogen! Det andra kan vi dela med oss av!

      Radera
    2. Aha, har aldrig haft svamp i frysen då har aldrig lyckats hitta... Men bonus är att hittar massa bär istället... Får försöka ge mig in på skogen igen...

      Radera
  4. Kantarellpaj är gott! Har inte smakat med sherry i fyllningen, spännande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ger härlig smak men är absolut inget måste!

      Radera
  5. Vilket underbart problem att ha:)
    Pajen låter också ljuvlig, så gott och bra att den kan göras i långpannan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den var faktiskt så in i bomben god, den godaste pajen jag gjort på länge!

      Radera
  6. Jag kan verkligen förstå att pajen var in i bomben god för den låter ljuvlig. Jag brukar ha en skvätt sherry i min trattkantarellsoppa och det ger en så god tvist.

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.