onsdag 7 mars 2012

Sjömansbiff

 En underbar allt-i-ett rätt med mustig smak, som passar perfekt när vi ännu inte är inne på den varmaste årstiden! Laga och njut! Förberedelserna tar en stund men sedan sköter rätten sig själv i ugnen. Perfekt söndagsmiddag eller för att lagas när man har tid att lägga lite extra krut på middagen. En rätt för alla husmanskost-fantaster! Det var ett tag sedan jag lagade detta men kan ju inte låta denna goda rätt gå er förbi! Ursprungsreceptet kommer från Anna Bergenströms kokbok, med smärre justeringar!

Ha en härlig onsdag! Idag är det lill-lördag!

Sjömansbiff, 8 portioner

900 gram nötinnanlår, skärs i tunna skivor
5 medelstora gula lökar
16 medelstora potatisar, fast
Drygt 2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 flaska öl, gärna porter
2 dl vatten
3 msk kalvfond
1 lagerblad
Persilja och persillade

Skiva löken och stek den på svag värme utan att den tar färg. Vispa ur pannan med vatten och spara skyn. Bryn köttet några i taget. Salta och peppra mellan varven. Efter stekningen delas kötet i grova remsor. Vispa ur stekpannan med lite vatten, spara skyn om den inte är för mörk. Rör ner fonden. Skala och skiva potatisen. Varva lök, kött och potatis i en järngryta. Salta mellan varven. Slå över steksky, fond och öl. Släng ner lagerbladet. Tillaga på 200 grader i 70 minuter. Pudra över persilja. Servera med rivna morötter och smörgåsgurka.


5 kommentarer:

 1. Åh det här va längesen man åt! jag tror att jag testade att göra det i lergrytan om jag inte minns fel men det är vääääldigt många år sedan! Gott är det ju!

  SvaraRadera
 2. Åh det här är barndomsminnen för mig! Mamma lagade det rätt så ofta och vi älskade det. Jag har nog inte ätit det sedan dess.

  SvaraRadera
 3. En av de godaste "husmännen" som finns, mustigt och fylligt gott. Vi gör även på biffar av färs ibland och det kan vi absolut rekommendera!

  SvaraRadera
 4. Åh, säger som Ann-Sofi, barndomsminne :-)
  Vissa rätter bara man glömmer av.
  Ser jättesmaskens ut.

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.