söndag 11 mars 2012

Italiensk smörgåstårta

 Italiensk smörgåstårta blev det igår, mellofinalen till ära! Det var riktigt länge sedan jag åt smörgåstårta senast, säkert ett år sedan. Min italienska smörgåstårta är smakrik och innehåller en massa härliga ingredienser. Egentligen tycker jag att smörgåstårtan är ett underligt fenomen och blir lika förvånad varje gång jag ser smörgåstårtor med överraskande (inte nödvändigtvis postiva) kombinationer där t.ex. leverpastej och räkor samsas i samma tårta. Vill då inte förolämpa någon som älskar att go bananas med sin smörgåstårta. Smörgåstårtan sammanfattar trots allt svenskarnas matkultur ganska bra, vi blandar ju till varje svensk högtid köttbullar och sill på samma tallrik. En ny smörgåstårtekombo kanske med de ingredienserna? Här kommer min smörgåstårta, en italiensk historia som förmodligen italienarna själva skulle se som en hädelse av deras fantastiska matkultur.


Italiensk smörgåstårta, för 6 personer

20 skivor rostbröd
1 ½ - 2 dl grönsaksbuljong

Fyllning 1 och 2:
2 dl creme fraiche
100 gram färskost, naturell (t.ex creeme cheese, philadelhpia eller creme bonjour)
6 soltorkade tomater (i olja, avrunna)
2 msk fryst basilika (färsk går också bra)
100 gram salami, jag använde lufttorkad
salt
svartpeppar

Fyllning 3:
1 dl creme fraiche
4 soltorkade tomater
1 stor näve ruccola
salt
peppar

Dekorationskräm:
100 gram färskost, naturell
½ dl creme fraiche
några stänk pastakrydda (kan uteslutas)
salt
svartpeppar

Dekoration:
Ruccola
Cocktailtomater
Oliver
Salami (lufttorkad)
Prosioutto
Kapris

Hacka salamin till fyllningen. Mixa ihop alla övriga ingredienserna till fyllning 1 och 2 med en mixerstav. Rör ner salamin. Mixa ihop fyllning 3 med en mixerstav. Skär av kanterna på brödet. Frys in kanterna så kan du göra krutonger av dem en annan gång. Placera ett smörgåspapper på en bricka eller ett uppläggningsfat. Lägg ut brödskivor på brickan. Jag använde 2,5x2,5 brödskivor på ett lager eftersom det blev lagom storlek för min bricka. Fukta brödet genom att ta buljong på en sked och sprida ut det jämnt över brödet. Fukta även på kanterna. Lägg på fyllning och ett nytt lager bröd. Fukta även det översta lagret med buljong. Täck över med plastfolie. Lägg på en tyngd (jag använde två skärbrädor i trä). Ställ in i kyl minst 2 timmar, gärna fler. Detta är viktigt för att smörgåstårtan ska hålla ihop och bli saftig. Ta ut smörgåstårtan för dekoration. Rör ihop dekorationskrämen och bre den på och runtom tårtan med en lilleman eller smörkniv. Dekorera efter fantasi!14 kommentarer:

 1. Ser jättegott ut!
  Och jag håller fullständigt med dig - en smörgåstårta gör sig bäst med matchande smaker!

  SvaraRadera
 2. Inte bara att de låter gott, så ser de super gott ut!

  SvaraRadera
 3. Ser fantastiskt gott ut : ) mums kram Sofia

  SvaraRadera
 4. Vilken fin smörgåstårta och den verkar vara jättesmarrig!!

  SvaraRadera
 5. Vilket festligt sällskap till mellofinalen! Snygg dessutom:-)

  Önskar dig en fin start på nya veckan!

  SvaraRadera
 6. Låter mycket gott med italiensk smörgåstårta och du har dekorerat den så fint!
  Ska nog göra en liknande i framtiden fast en vegetarisk variant då såklart!

  SvaraRadera
 7. Erica: Tack så mycket!

  min mat och vikt: Tack snälla! Ja, den var mumsig!

  Sofia: Tack! Kram!

  TINA: Ja, den blev riktigt god!

  Mrs Sunshine: Detsamma önskar jag dig!

  Amy's piece of cake: Ja, gör det! Italiensk och vegetarisk lär ju fungera riktigt bra för det finns ju goda ostar att använda till exempel för att inte glömma t.ex rostad paprika!

  SvaraRadera
 8. Jag håller helt med dig, leverpastej och räkor... Men ja, smaken är olika och jag brukar faktiskt också göra en "italiensk" variant som jag bland annat har kronärtskockspesto i!

  SvaraRadera
 9. Må Gott: Kronärtskockspesto låter gott!

  SvaraRadera
 10. Jag har aldrig testat att göra smörgåstårta med medelhavs smaker, men jag kan tänka mig att det blir fräscht. Din ser väldigt god ut! Håller med dig om att folk blanda ihop dess mest konstiga saker i smörgåstårtor ibland.

  SvaraRadera
 11. En sån skönhet! Låter dessutom väldigt god. Åt smörgstårta på en mottagning i förra veckan, men den var inte alls lika bra.

  SvaraRadera
 12. Jag har aldrig vågat mej på att göra smörgåstårta förrän jag såg detta smarriga recept och den blev verkligen god! Hälsar Maggi

  SvaraRadera
 13. Anonym/Maggi: Men så roligt att höra! Vad glad jag blir över att detta inlägg övertalade dig att göra din egen smörgåstårta och att du blev nöjd! Tack också för att du skrev en kommentar här på bloggen om det. Alltid lika roligt när läsarna hör av sig om vad de tyckte!

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.