lördag 31 mars 2012

Choklad- och hallonfylld vetekrans med Polly

 Hallå lördagsfolket! Solen kikar fram och snön som fallit under natten smälter bort igen! Dagens aktiviteter har bjudit på bland annat påskpynt, pyssel och lunchbjudning! Har också hunnit med en sväng till Plantagen för att handla lite i blomsterväg. När jag hunnit fota allt, ska jag ta och lägga upp lite pyntbilder här på bloggen också!

Tack till alla er som lämnat länkar till påskens recept! Alltid inspirerande och härligt att kika hos andra och inte bara i kokböcker! Är det någon mer som tittar på kanontips till påsk, så går det bra att lämna receptlänkarna i kommentarsfältet!
Kan tänka mig att en och en annan är fikasugen under helgen! Därför över till ett recept, ett ljuvligt bulligt sådant, som gör gott både för öga och gom! Dags att kavla upp ärmarna, sno förklädet runt midjan och sätta igång med bullbak! Eller jag tvingar ingen, hihi, men jag bjuder i alla fall på recept och bilder! Det blir choklad- och hallonfyllda vetekransar, toppade med Polly, samt med jordgubbsmarmelad och marsánkräm!

Ha en fortsatt myspyshelg!

Choklad- och hallonfylld vetekrans toppad med Polly samt Vetekrans fylld med jordgubbsmarmelad och marsánkräm

Vetedeg, finsk variant, räcker till 3 kransar
5 dl mjölk eller havremjölk
50 gram jäst
1 tsk salt
2 dl socker
2 tsk nystött kardemumma
Cirka 1 ½ liter vetemjöl
150 gram smör (eller mjölkfritt margarin)

Hallon och chokladfyllning, räcker till 1 krans
50 gram smör (eller mjölkfritt margarin)
1 dl hallonmarmelad + 2 tsk vaniljsocker, rör ihop
75 gram mörk choklad, hackad eller riven

Jordgubbs- och marsánkrämsfyllning, räcker till 2 kransar
50 gram smör (eller mjölkfritt margarin)
2 dl jordgubbsmarmelad
1 sats marsánkräm (instruktion på paketet, Ekströms)

Topping
Ägg
Pärlsocker
Polly (efter gräddning)

Vetedeg: Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm och tillsätt lite i taget i bunken medan du vispar. Tillsätt salt, socker och kardemumma. Ha i mjölet lite i taget och knåda degen tills den lossnar från bunkens kanter. Smält smöret och häll det över degen. Knåda tills smöret sugits in i degen. Låt jäsa under bakduk i cirka 30-45 minuter innan du bakar ut.
Utbakning: Dela degen i tre lika stora delar. Rundriv dessa och låt jäsa under plastfolie i 5 minuter. Kavla ut varje degbit till en fyrkant. På den med hallon och choklad brer du först på smör, därefter marmelad- vaniljsockerblandningen och avslutningsvis strör du över chokladen. Gör på motsvarande sätt med jordgubbs- och marsánkransarna. Snurra ihop degen som du gör med kanelbullar. Forma rullen till en cirkel, fäst ändarna in under varandra. Klipp jack i cirkeln utifrån och inåt, ungefär halvvägs (se bild). Låt jäsa under bakduk i 20 minuter. Pensla med ägg innan gräddning. Strö på pärlsocker om du vill. Grädda på 200 grader, svårt att säga tid men cirka 20 minuter.









21 kommentarer:

  1. Den hade vi gärna smakat en bit av! :) Såg otroligt delikat ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla för er fina kommentar!

      Radera
  2. åh vad fina dina kransar blev,och ser jättegoda ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket! De smakade mums!

      Radera
  3. Gahhhh ser fantastiskt gott ut gahhhhhh vill ha NUUUUUUUUUUU ; ) kram gottesugen Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hihi, inte lätt när man är gottesugen att surfa runt i matbloggsvärlden!

      Radera
  4. Ni har inte funderat starta egen restaurang eller konditori :) mmm....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tanken har slagit oss några gånger men varje gång kommer vi fram till att lägga planerna på hyllan igen :-D

      Radera
  5. Ser ju alldeles för gott ut! Får nog testa, men jag tror jag hoppar över godiset... känns som om det är nog sött ändå. Ha en fortsatt trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Godiset kan man absolut hoppa över! De är mer för ögat i detta sammanhang!

      Radera
  6. Oj, vilka kransar! Jag hoppas på att hinna baka något gott inför påsken. Även om nya projektet tar mycket tid så klarar jag mig inte utan bakningen :o)

    //Linda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bakning brukar ju vara ett perfekt sätt att koppla av på, tycker jag iaf.

      Radera
    2. Bakning är ganska avkopplande, så det hoppas jag att du hinner unna dig!

      Radera
  7. Så fin vetekrans och god fyllning!

    SvaraRadera
  8. Vilka härliga kransar med lyxig fyllning!

    önskar dig en fin söndag:-)
    kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket!
      Önskar dig detsamma, fast söndagen snart är till ända. Men en skön start på veckan!

      Radera
  9. Jag gjorde flätad krans för ett tag sedan när jag gjorde kanelbullar. Gick sådär. Din ser grym ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror säkert att den smakade mums ändå! Fläta kan vara trixigt men denna variant där man klipper är enklare.

      Radera
  10. Oj Oj Oj så gott det ser ut!Rolig idé att dekorera med polly.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, Pollyn är där mer som dekoration för att förhöja bullen ännu ett snäpp!

      Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.