Hallå lördagsfolket! Solen kikar fram och snön som fallit under natten smälter bort igen! Dagens aktiviteter har bjudit på bland annat påskpynt, pyssel och lunchbjudning! Har också hunnit med en sväng till Plantagen för att handla lite i blomsterväg. När jag hunnit fota allt, ska jag ta och lägga upp lite pyntbilder här på bloggen också!
Tack till alla er som lämnat länkar till påskens recept! Alltid inspirerande och härligt att kika hos andra och inte bara i kokböcker! Är det någon mer som tittar på kanontips till påsk, så går det bra att lämna receptlänkarna i kommentarsfältet!
Kan tänka mig att en och en annan är fikasugen under helgen! Därför över till ett recept, ett ljuvligt bulligt sådant, som gör gott både för öga och gom! Dags att kavla upp ärmarna, sno förklädet runt midjan och sätta igång med bullbak! Eller jag tvingar ingen, hihi, men jag bjuder i alla fall på recept och bilder! Det blir choklad- och hallonfyllda vetekransar, toppade med Polly, samt med jordgubbsmarmelad och marsánkräm!
Ha en fortsatt myspyshelg!
Choklad- och hallonfylld vetekrans toppad med Polly samt Vetekrans fylld med jordgubbsmarmelad och marsánkräm
Vetedeg, finsk variant, räcker till 3 kransar
5 dl mjölk eller havremjölk
50 gram jäst
1 tsk salt
2 dl socker
2 tsk nystött kardemumma
Cirka 1 ½ liter vetemjöl
150 gram smör (eller mjölkfritt margarin)
Hallon och chokladfyllning, räcker till 1 krans
50 gram smör (eller mjölkfritt margarin)
1 dl hallonmarmelad + 2 tsk vaniljsocker, rör ihop
75 gram mörk choklad, hackad eller riven
Jordgubbs- och marsánkrämsfyllning, räcker till 2 kransar
50 gram smör (eller mjölkfritt margarin)
2 dl jordgubbsmarmelad
1 sats marsánkräm (instruktion på paketet, Ekströms)
Topping
Ägg
Pärlsocker
Polly (efter gräddning)
Vetedeg: Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm och tillsätt lite i taget i bunken medan du vispar. Tillsätt salt, socker och kardemumma. Ha i mjölet lite i taget och knåda degen tills den lossnar från bunkens kanter. Smält smöret och häll det över degen. Knåda tills smöret sugits in i degen. Låt jäsa under bakduk i cirka 30-45 minuter innan du bakar ut.
Utbakning: Dela degen i tre lika stora delar. Rundriv dessa och låt jäsa under plastfolie i 5 minuter. Kavla ut varje degbit till en fyrkant. På den med hallon och choklad brer du först på smör, därefter marmelad- vaniljsockerblandningen och avslutningsvis strör du över chokladen. Gör på motsvarande sätt med jordgubbs- och marsánkransarna. Snurra ihop degen som du gör med kanelbullar. Forma rullen till en cirkel, fäst ändarna in under varandra. Klipp jack i cirkeln utifrån och inåt, ungefär halvvägs (se bild). Låt jäsa under bakduk i 20 minuter. Pensla med ägg innan gräddning. Strö på pärlsocker om du vill. Grädda på 200 grader, svårt att säga tid men cirka 20 minuter.
Den hade vi gärna smakat en bit av! :) Såg otroligt delikat ut!
SvaraRaderaTack snälla för er fina kommentar!
Raderaåh vad fina dina kransar blev,och ser jättegoda ut.
SvaraRaderaTack så mycket! De smakade mums!
RaderaGahhhh ser fantastiskt gott ut gahhhhhh vill ha NUUUUUUUUUUU ; ) kram gottesugen Sofia
SvaraRaderaHihi, inte lätt när man är gottesugen att surfa runt i matbloggsvärlden!
RaderaNi har inte funderat starta egen restaurang eller konditori :) mmm....
SvaraRaderaTanken har slagit oss några gånger men varje gång kommer vi fram till att lägga planerna på hyllan igen :-D
RaderaSer ju alldeles för gott ut! Får nog testa, men jag tror jag hoppar över godiset... känns som om det är nog sött ändå. Ha en fortsatt trevlig helg!
SvaraRaderaGodiset kan man absolut hoppa över! De är mer för ögat i detta sammanhang!
RaderaOj, vilka kransar! Jag hoppas på att hinna baka något gott inför påsken. Även om nya projektet tar mycket tid så klarar jag mig inte utan bakningen :o)
SvaraRadera//Linda
Bakning brukar ju vara ett perfekt sätt att koppla av på, tycker jag iaf.
RaderaBakning är ganska avkopplande, så det hoppas jag att du hinner unna dig!
RaderaSå fin vetekrans och god fyllning!
SvaraRaderaVilka härliga kransar med lyxig fyllning!
SvaraRaderaönskar dig en fin söndag:-)
kram
Tack så mycket!
RaderaÖnskar dig detsamma, fast söndagen snart är till ända. Men en skön start på veckan!
Jag gjorde flätad krans för ett tag sedan när jag gjorde kanelbullar. Gick sådär. Din ser grym ut!
SvaraRaderaTror säkert att den smakade mums ändå! Fläta kan vara trixigt men denna variant där man klipper är enklare.
RaderaOj Oj Oj så gott det ser ut!Rolig idé att dekorera med polly.
SvaraRaderaTack! Ja, Pollyn är där mer som dekoration för att förhöja bullen ännu ett snäpp!
Radera