tisdag 20 mars 2012

Rosépepparlax med äppeltzatziki och rostad potatis - Recept ett

 Så var det dags att recensera första middagsrätten ur middagslådan, nämligen rosépepparlaxen. Och jag är inte nådig! Rosépeppar – fy sjutton, ett riktigt bottennapp! Haha, observera nu att detta är min personliga åsikt. Min man tyckte att laxen och rosépepparn smakade gott ihop. Det tyckte däremot inte jag och inte heller barnen, som för övrigt ratade hela rätten. Jag kan fortsätta ”on and on” med att spy galla över rosépepparn men det är ju inte nödvändigt. Vi kan ju konstatera att den förstörde min middagsupplevelse. I övrigt då? Den rostade potatisen får toppbetyg! 10 poäng av 10 möjliga. Bara potatis tänker ni då men den var god, rostad, smaksatt med olivolja, salt och kajennpeppar! Den har vi inte gjort för sista gången. Däremot hinner inte potatisen bli klar på 25 minuter trots att det var liten halverad potatis, så beräkna extra tid för den speciellt om ni halverar stora potatisar. Äppeltzatzikin var också riktigt god och fräsch. Men det gröna i rätten bestod av ½ romansallad. Hallå? Skärpning, ½ romansallad och 1 äpple i en tzatziki är på tok för lite grönt i en middagsrätt. Jag kan sträcka mig till att kalla det för pynt eller garintyr, inget annat. I övrigt håller inte tidsangivelsen på att rätten lagas på 30 minuter, det tar lite längre tid. Vacker vårmiddag i övrigt!
Här kommer receptet!

Rosépepparlax, äppeltzatziki och rostad potatis, 4 portioner

1 kg delikatesspotatis, halverad
1 msk olivolja
1 tsk salt
½ tsk kajennpeppar
500 gram laxfilé
2 msk rosépeppar, stött
1 tsk salt
1 st äpple, tunna stavar
2 dl matyoghurt, turkisk
1 st vitlöksklyfta, pressad
½ romansallad, strimlad

Lägg potatisen på en plåt och ringla över olivolja, salt och kajennpeppar. Låt stå på 200 grader i cirka 30 minuter. Vänd laxen i rosépeppar och salt. Lägg i en ugnsfast form och stek i ugnen i cirka 10 minuter. I receptet anges till en temperatur på 50 grader. Då tycker jag att laxen är rena rama sushin, jag föredrar 55 grader istället. Blanda ihop äpple, yoghurt och vitlök till en röra. Lägg upp och servera.

4 kommentarer:

 1. Ha ha... Du är ju för skön. Hos mig är lax och rosépeppar en favorit. Fast jag brukar oftast ha någon mer krydda då. Håller med dig om grönsakerna.

  SvaraRadera
 2. Ja på tok för lite grönt. Låter gott med äppeltzatziki!

  SvaraRadera
 3. Remsan: Tur att det finns dem som gillar rosépepparn också, så att den inte behöver bli stött ;-)

  Amy's piece of cake: Äppeltzatzikin var saftig och fräsch, rekommenderas!

  SvaraRadera
 4. Äppeltzazikin låter ju väldigt smarrig!!

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.