torsdag 8 mars 2012

Blåbärsmuffins med en touche av citron, kardemumma och ett cookie-täcke

 God afton på er! Veckan har gått i ett svisch, och vi har tillbringat sportlovet uppe i Norrland hos svärföräldrarna. Det blev mycket umgänge, god mat och en hel del utomhusaktiviteter. Bloggen har blivit något lidande men jag har försökt att dela med mig av lite utomhusbilder på bloggens facebooksida, som ni hittar HÄR >>

Imorgon vankas besök och jag slängde ihop lite blåbärsmuffins, i brist på annan inspiration. Receptet har sin grund i muffinsrecept som jag bakat och publicerat tidigare här på bloggen men denna gång blev muffinsen fyllda med blåbär och smaksatta med citron och kardemumma. Försökte också göra ett litet cookie-täcke som inte blev så smuligt som jag hade tänkt mig men gav ändå en lite härlig frasig yta på muffinsen!
Själva muffinsen då? Ja, som sagt är receptet på själva smeten beprövat bra men sådana stora blåbär som jag använde blev ett aber. Nä! Inget att hurra över. Snyggt med stora blåbär men de smakar nada. Håll er till riktiga blåbär, inte bara självplockade utan även de fiskade i frysdisken är tillåtna, så länge ni inte plockar trädgårdsblåbär dvs de amerikanska som jag gjorde.
Och ni ser väl på bilderna att blomsterinredningen matchar bakverken? Min fina svägerska köpte tulpanerna till mig idag! Underbara och bidrar till helgkänslan. Och helg – det är snart det!

Blåbärsmuffins med en touche av citron, kardemumma och ett cookie-täcke, 24 stycken

250 gram smör (eller mjölkfritt margarin)
3 dl strösocker
4 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
250 gram blåbär
½ dl strösocker
Rivet skal från 1 citron
½ tsk kardemumma, grovt stött

Cookie-täcke:
½ dl strösocker
¼ dl vetemjöl
25 gram smör (eller mjölkfritt margarin)
+ strösocker till topping, ½ tsk per muffins räcker om du gör cookie-täcket också, annars öka upp till 1 tsk.

Rör smör och socker pösigt med en elvisp. Vispa ner ett ägg i taget. Blanda vetemjöl, kardemumma, bakpulver och vaniljsocker och rör sedan ner detta i smeten. Blanda blåbär och socker och vänd ner i smeten tillsammans med rivet citronskal. Lägg en bullform i botten på varje hål på en muffinsplåt. Klicka ner smeten i bullformarna och toppa med cookiesmulorna och strösocker. Grädda på 175 grader i cirka 20-25 minuter.





3 kommentarer:

  1. Mums och roligt med cookie täcke! Här får man nästan bara amerikanska blåbär och som du sade smakar de ingenting :( Ibland finns det faktiskt finska blåbär i frysdisken och då brukar jag slå till :) Ha en fin helg!

    SvaraRadera
  2. Åh gott och spännande, du inspirerar mig att börja baka lite muffins igen :))

    SvaraRadera
  3. Dessa låter så gott! Cookie täcke mmmm

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.