tisdag 14 februari 2012

”Seafood” med nudlar och pak choy i ingefärsbuljong

 Ja, det var ju egentligen inte detta som skulle vara tisdagsmiddagen utan fläskkotletterna. Det uppstod dock ett litet aber på vägen som slängde om menyn något. Eller snarare var det jag som klantade till det igår kväll när jag rotade i kylen. Jaja, jag vet! Man ska inte småäta på kvällarna. Men i vilket fall så grävde jag runt där i kylskåpet och råkade svinga iväg burken med räkor i lake. Resultatet var en krossad burk, dock av plast. Räkorna höll på att flyta iväg tillsammans med den där lagen innan jag räddade de från sjönöd och över till en annan burk. Men, för att inte riskera att de hann bli dåliga till onsdag så bestämde vi att vi skulle slänga om tisdagens och onsdagens rätter.

Vill man associera till denna dag, nämligen alla hjärtans dag, så skulle man kunna säga att detta är en variant av Lady & Lufsens köttbullar och spaghetti. Nja, kanske ändå inte. Sörplandet är nämligen den enda gemensamma nämnaren.

Så till tillagningen, som jag inte kan uttala mig så mycket om eftersom jag inte lagade rätten. Det gjorde min man. Denna gång förväntades man ha japansk soja, sweet chilisås och sambal oelek hemma i skafferiet. På den fronten kammade vi endast in en av tre möjliga och det var sweet chilisåsen. Sojan byttes ut mot en kinesisk. Sambaln hoppade vi över. Däremot fick ett broccolistånd åka ner med pak choyen, bara för att broccolin annars hade tänkt dra vidare och sjöng på sista versen.
Smaken då. Gott gott med buljongen och risnudlar var det länge sedan vi åt. Men nja, jag är ändå något besviken. Jag saknar vitlök, som är dundergott till allt, speciellt tillsammans med ingefära och limen. Skaldjur är för övrigt riktigt gott, räkorna gick hem hos barnen och jag är en pak choy-fantast.

Mängden mat kan man inte heller klaga på. Det blir matlåda tills imorgon, som räcker för fler än en. Ändå blev vi mätta i magarna! Och då har vi inte hunnit med efterrätten. En separat rapport om den när vi hunnit med att äta den.

Ha nu en mysig alla hjärtans dag!

”Seafood” med nudlar och pak choy i ingefärsbuljong, 4 portioner

350 g skaldjursmix, fryst
170 g räkor i lake
100 g kastanjechampinjoner (ser ut som skogschampinjoner)
2 pak choy
1/2 purjolök
2 morötter
1 broccolistånd (ingick inte i orginalreceptet)
12 dl hönsbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
1/2 dl finstrimlad ingefära
1 tsk sambal oelek (uteslöts då vi inte hade det)
2 msk japansk soja (byttes ut mot kinesisk soja)
salt och peppar
3 msk sweet chilisås
pressad saft av 1 lime
4 port risnudlar

Tina skaldjursmixen. Häll av laken från räkorna och låt dem rinna av.
Ansa och skiva kastanjechampinjoner, pak choy och purjolök tunt. Skala och skär morötterna i sneda skivor.
Lägg grönsakerna, ingefära, sambal oelek och soja i buljongen och koka sakta ca 5 minuter under lock. Smaksätt buljongen med salt, peppar, sweet chilisås och limesaft.
Koka nudlarna i buljongen tillsammans med kryddorna och grönsakerna.
Lägg i skaldjursmixen och räkor i buljongen, låt de bli varmt och servera gärna med bröd.


4 kommentarer:

  1. Mums så gott ha en mysig alla hjärtans dag! kram Sofia

    SvaraRadera
  2. Åh ser gott ut! Hoppas du haft en fantastisk alla hjärtans dag! Skulle sms, men hann inte och vill inte göra det så här sent! Vill bara säga att du är en guld värd vän, hoppas vi hörs i veckan och ses också!

    kram, din vän Miia

    SvaraRadera
  3. Ser mumsigt ut. Sen (när jag blir frisk) ska jag tvinga familjen att prova på den här rätten...

    SvaraRadera
  4. Låter underbart gott! Jag är svag för nudelrätter och pac choi är en favoritgrönsak.

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.