tisdag 8 februari 2011

Vetelängder flätade med fem

Förutom morotsmuffinsen >> gjorde jag även vetelängder i fredags. Jag kan tyckas tråkig men det är inte mycket som slår en bullängd, en finsk sådan. Och som jag berättat är skillnaden mellan en finsk och en svensk vetedeg att i den finska tillsätts det smälta smöret efter att mjölet är tillsatt. Degen knådas tills smöret ”sugs upp” i degen. Sedan flätade jag längder med fem flätor. Jag har tidigare skrivit en instruktion tillsammans med bilder här på bloggen om hur man gör det, steg-för-steg-instruktion för att fläta med fem flätor >>
Även receptet finns under samma inlägg men det tål att skrivas ut fler gånger. Givetvis går det alldeles utmärkt att även baka andra bullar med denna deg.

Finsk vetedeg, 2 stora längder el 50 bullar

5 dl mjölk
50 gram jäst
1 tsk salt
2 dl socker
2 tsk nystött kardemumma, använd kardemummakärnor som du stöter själv
1 dl russin , kan uteslutas
1 ½ liter vetemjöl
150 gram smör
Ägg till pensling
Pärlsocker

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm och tillsätt den lite i taget i bunken medan du vispar. Tillsätt salt, socker, kardemumma och eventuella russin. Ha i mjölet i omgångar och knåda degen tills den lossnar från bunkens kanter. Smält smöret, låt det svalna och häll det över degen. Knåda tills smöret sugits upp av degen. Låt degen jäsa under bakduk i minst 30 minuter, även 45 minuter går bra.
För utbakning och gräddning av längderna med bild och text, se instruktion >>

1 kommentar:

  1. vetelängder var längesedan jag gjorde, skall ta och trsta ditt recept nästa gång jag gör bullar

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.