Ännu ett recept ur min favoritkokbok ”En man En kvinna Ett kök”. Jag fortsätter att tjata om den eftersom det är helt fantastiska recept i den boken. Enkla, härliga och fulla med smak. Boken är slut hos förlaget, så hittar ni den på loppis så köp den omedelbums!
Inga märkvärdigheter tänker ni när ni kollar på receptet. Nej, det kan man ju tycka. Räkor och ris! Men det fantastiska i denna rätt stavas kryddsmör! Ett kryddsmör som får smälta över riset och rinna ner till räkorna! Suveränt! Kryddsmöret fungerar säkert bra till skaldjurspasta eller grillad fisk också. I orginalreceptet förslås långkornigt ris, jag tog basmati.
Till detta gjorde jag en sallad bestående av strimlad färsk fänkål, tomater och olivolja och en härlig baguette med smör och ost.
Låt det väl smaka och ha en underbar helg!
Kryddigt räkris
1 kg räkor med skal
3 dl ris (långkornigt eller basmati)
Kryddsmör:
50 gram smör, rumsvarmt
1 stor knippe dill (cirka 1 kruka)
½ dl chilisås
1 tsk fänkålsfrö
1 tsk rosmarin
1 vitlöksklyfta (eller 2)
Skala räkorna och koka riset. Mortla fänkålsfrön och rosmarin. Finhacka vitlöksklyftan och hacka dillen. Blanda smör, chilisås, stött fänkål och rosmarin, vitlök och dill. Servera genom att lägga räkor i botten, ris över och toppa med kryddsmöret som får rinna ner i riset och räkorna.
Låter riktigt gott!
SvaraRaderaSer och låter riktigt gott! Jag måste ge verkligen beröm till dig att du verkligen lyckas ta riktigt bra foto på maten från precis alla olika delar :)
SvaraRaderaWow, vilket spännande recept! Låter ju urgott! Räkor är ju aldrig fel :)
SvaraRaderaFörresten, det var busenkelt att laga gnocchi. No worries!
Så häftigt att servera räkorna ur en vas (för det är det väl?)! Bra idé.
SvaraRaderaCaroline: Inte bara låter, det är det också!
SvaraRaderaMMoV: Tack!
vanilla sky: Skönt att det inte var krångligt. Då kanske jag vågar mig på att testa nån gång.
Mårtenssons kök: Javisst är det en vas! Snygga räkor ur snygga vaser! ;-)