fredag 11 februari 2011

Kladdkaka med sirap

Jag har hittat till nyckeln på hur man får den härliga konsistensen till kladdkakan. Lösningen heter SIRAP! Dumlekladdkakan >> får ju en supergod kladdighet av kolorna och jag såg även att Leila har sirap i sina kladdkaksmuffins. Därav experimentet att tillsätta sirap när jag gör kladdkakor numera. Denna kladdkaka från förra helgen blev riktigt bra, en sådär 9 ½ -poängare! Det som jag tänker ändra på till nästa gång är att dra ner mängden choklad. Här kommer i varje fall recept och bilder på kladdkakan som får 9 ½ poäng av 10 möjliga!


Kladdkaka med sirap
100 gram smör
100 gram mörk choklad
1 dl ljus sirap
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
1 krm salt


Smält smöret i en kastrull. Lägg ner chokladen i bitar och låt smälta. Tillsätt även sirapen och ställ åt sidan. Vispa snabbt ihop ägg och socker. Blanda ihop de torra ingredienserna och blanda ner i ägg-socker-smeten. Häll i blandningen med smör, choklad och sirap. Häll upp i en bakplåtsklädd springform och grädda i 18 minuter på 175 grader. Låt kakan stå och svalna och servera helst nästa dag tillsammans med en klick grädde eller glass och lite vit chokladsås.

8 kommentarer:

  1. Åh, vart får man tag på vit chokladsås?

    SvaraRadera
  2. Det är Odense som gör den vita chokladsåsen, finns där du även hittar andra såser till glass. Den "vanliga" chokladsåsen från Odense är för övrigt också otrooooooligt god!

    SvaraRadera
  3. Tack så mycket för svaret! :-) ha en trevlig helg!

    SvaraRadera
  4. Är det från denna recept du skulle dra ner lite på chokladen, hur mycket isf? Funderade på om jag ska ge mig på och prova på alla hjärtanas dag och överraska mannen :)

    SvaraRadera
  5. Då får vi kanske prova detta receptet för vi lyckas aldrig med kladdkakor. De blir aldrig så där geggiga som de ska bli.

    Ha en härlig helg!

    SvaraRadera
  6. Min mat och vikt: Japp, skulle nog dra ner chokladen till 50 gram, men har inte testat ännu. Säkert kort är väl dumlekladdkakan, visst har du smakat den? :-)

    Cupcakesfluffan: Visst gör det!

    Mårtenssons kök: Det tog mig också ett par år att hitta rätt, men nu är kladdkakor en favorit!

    SvaraRadera
  7. Mums, jag som fullkomligen älskar kladdkakor i alla dess former. Den ser supergod ut.
    Härligt med ett nytt recept på kladdkaka.

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.