torsdag 3 februari 2011

Champinjonsoppa och philadelphiatoast med bacon och paprika

Jag läser andra matbloggar dagligen. De är, bland andra, en stor inspirationskälla till min månadsmatsedel. Till februari månad saknades det recept till veckans soppor. I Mårtenssons Kök fann jag recept på en champinjonsoppa som lockade, ursprungsreceptet här >>
Precis som hos Mårtenssons, kan inte heller jag följa recept till punkt och pricka utan ändrar jämt lite grann. Men i grund och botten är det samma soppa, bara krämigare, tjockare och med mer champinjoner i. Är verkligen imponerad av Anki, då detta var hennes första svampsoppa! Just det, extra svampsmak från lite torkade trattisar blev det i min variant. Toasten är ett gott tillbehör till soppan och gör måltiden lite matigare!

Champinjonsoppa och philadelphiatoast med bacon och paprika, 4 portioner

Champinjonsoppa

2 msk torkade trattkantareller + 1 dl kokande vatten
2 stora burkar champinjoner + spadet ur den ena
2 msk smör
4 msk vetemjöl
1 ½ grönsaksbuljongtärning
7 dl vatten
2 tsk soja
2 msk portvin, kan uteslutas
1 ½ dl grädde
1 äggula
1 tsk persilja
salt
peppar

Häll det kokande vattnet över de torkade trattkantarellerna och låt stå och dra. Häll av spadet på svampen. Spara spadet från den ena burken. Smält smöret i en gryta, bryn svampen lite och strö sedan på vetemjöl, rör och häll därefter över champinjonspadet. Koka upp 7 dl vatten och lös upp buljongen i den. Häll ner i grytan. Tillsätt trattkantarellerna med spad samt sojan. Låt soppan småputtra i 15 minuter. Rör ner äggulan i grädden. Tillsätt blandningen samt portvin i grytan och dra grytan från plattan. Smaka av med salt och peppar och lägg i persiljan.


Philadelphiatoast med bacon och paprika

4 skivor rostbröd/formfranska
50 gram philadelphiaost
1 paket bacon
½ paprika, i stavar
persilja

Skär baconet och knaperstek det. Låt rinna av på hushållspapper. Rosta brödet brödrost eller panna och skär det sedan diagonalt. Bred på philadelphiost på skivorna. Lägg på en hög bacon, en eller ett par paprikastavar och strö över persilja. Servera till soppan.


4 kommentarer:

  1. Aha, det var svampsoppan som var på tapeten! Så roligt att du gillade den och tack i massor för att du länkade till oss, så glada vi blir.

    Hoppas du får en finfin helg,
    Anki och Håkan

    SvaraRadera
  2. Blev inspirerad av din soppa, så idag fredag blir det soppa hos oss! Vi testar en potatis och purjolökssoppa. Gott med bröd till också

    SvaraRadera
  3. Mårtenssons kök: Klart jag länkar! Vill ju visa var inspirationen kom från! Han en fin helg ni också!

    Matstugan: Härligt att inspirera. Potatis- och purjolökssoppa är smaskens det med!

    Matbloggen: Visst gör det!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.