fredag 10 december 2010

Finsk jullimpa

Nattuggla som jag är, har jag inget emot att baka på nätterna. Det är perfekt också att få dona ostört när resten av familjen sussar sött i sina sängar. Inatt har jag bakat finska jullimpor för första gången i mitt liv. Givetvis har jag provsmakat också! Blev ruskigt gott! Min mamma brukar göra en grövre och kompaktare variant men eftersom både min man och min 2-åring föredrar limpa, så gjorde jag med mer vetemjöl. Receptet är en mix av många olika som jag hittade på nätet. Det går att byta ut brun farin, råsocker och brödsirap mot 500 gram brun farin. Men jag hade inte så mycket brun farin hemma. Det går givetvis att halvera receptet, smidigare att köra i degblandaren då! Men om man vill dela ut lite limpor som julgåva i bekantskapskretsen så är ju det ju perfekt att göra denna stora sats. Nä, nu ska jag nog gå och bre en till macka på denna jullimpa. Sen är det en dejt med John Blund som gäller!

Finsk jullimpa, 6 limpor

1 liter mjölk
350 gram brun farin
75 gram råsocker, strö
75 gram brödsirap
4 ägg
2 tsk anis
2 tsk kummin
2 tsk fänkål
2 paket (100 gram) jäst
1 kg rågsikt
1 kg vetemjöl
4 tsk salt

½ dl mörk sirap
½ dl ljummet vatten
liten skvätt kaffe (för färgen, kan uteslutas)


Värm mjölken fingervarm och lös upp jästen i den. Vispa ihop farin, råsocker, brödsirap och äggen i en stor degbunke. Tillsätt de stötta kryddorna. Häll över mjölken i degbunken. Tillsätt salt. Arbeta in mjölet. Degen kommer att vara ganska kladdig. Låt jäsa under bakduk i 1 timme. Ta upp degen och knåda den lite på bakbordet. Dela den i 6 bitar. Rundriv bitarna och låt jäsa i 10 minuter. Forma till limpor (runda eller avlånga) och låt jäsa under plastfolie i 5 minuter. Flytta därefter över till bakplåtpappersklädda plåtar och låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Pensla med sirapsvattnet innan under och efter gräddningen. Grädda limporna på 200 grader i cirka 30 minuter.





9 kommentarer:

  1. Åh! Denna recept måste jag verkligen lägga i favoriter.. måste prova den nästa år när jag har en degblandare ;) o mäkta imponerad att du orkar baka på nätterna.. men jag håller med, en perfekt egen tid :)

    SvaraRadera
  2. Bromans i BA: Tack!

    MMoV: Ja, här behövs nog en degblandare eller ett par starka knytnävar!

    ErkaPerka: Ja, det är smaskens!

    SvaraRadera
  3. Bromans i BA: Tack!

    MMoV: Ja, här behövs nog en degblandare eller ett par starka knytnävar!

    ErkaPerka: Ja, det är smaskens!

    SvaraRadera
  4. Igår så frågade Peter mig om jag inte kunde baka nåt gott bröd till jul. Och jag har tänkt och tänkt på vilket jag ska baka och så ramlar jag över detta receptet!
    Verkar helt i min smak, jag älskar anis, fänkål och kummin i bröd!
    Tack för detta!

    Hoppas allt är bra med dig och familjen!

    SvaraRadera
  5. Detta recept är utmärkt som grund. Man kan ta det dpm finns hemma
    Använde surmjölk o vatten som degvätska Inget farinsocker blev sirap.Bra recept som behövs även om man mixar till det Gott blev det !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det bra som grund! Det är nästan så att man längtar efter en limpmacka nu!

      Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.