onsdag 12 augusti 2009

Fotbollstårta

Min älskade son fyllde 1 år igår! Detta har vi givetvis firat stort och med flera kalas! Än är det inte slut på kalasandet utan vi fortsätter i helgen men bjuder redan nu på bilder och recept på en mumsig fotbollstårta gjort som en variant av Charlotte Russe fylld med en fräsch jordgubbsmousse och ett överdrag av marsipan och femhörningarna i marsipan och godiset Kick. Tårtan blev lyckad trots att det var första gången jag gjorde en sådan här variant och även första gången som jag kavlade ut ett marsipanlock. Ett litet hål blev det dock i marsipanen men det bjuder jag på! Fler inlägg om kalasbakandet kommer allteftersom, så håll utkik!


Här får ni äntligen se mitt underbara tårtfat på fot som jag vann i en tävling hos Inspirera Mera! Tårtfatet kommer från Design & Sömnad. De har förresten SOMMARREA nu så kika in och kolla på allt fint som de har!


Fotbollstårta


Rulltårtsbotten (recept för 1 st)

(Du behöver 2 rulltårtsbottnar. Här nedan ett enkelrecept! Dubblera inte receptet utan gör två bottnar var för sig.)

3 ägg

2 dl strösocker

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

½ dl mjölk


Fyllning till rulltårtan:

1 liter jordgubbar, färska eller frysta

Strösocker eller florsocker efter tycke och smak


Jordgubbsmoussefyllning inne i tårtan:

3 dl vispgrädde

1 dl creme fraiche

1 dl kesella

½ liter färska eller frysta jordgubbar

Florsocker

4 gelatinblad eller motsvarande mängd vegetariskt alternativ


Marsipanlock:

400 gram marispan (ofärgad)

3 ”Kick”-lakritsstänger (före detta ”Käck”)


Börja med jordgubbsmoussen. Vispa grädden. Mixa jordgubbarna och smaka av med florsocker. Rör ner creme fraiche och kesella i jordgubbsblandningen. Vänd försiktigt ned den vispade grädden i jordgubbsblandningen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Krama ur överflödig vätska ur bladen och smält de i lite hett vatten. Häll ner i en smal stråle i blandningen och rör samtidigt om kraftigt. Ställ kallt att stelna.


Gör sedan rulltårtsbottnarna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. Tillsätt mjölken. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en svart långpanna. Grädda mitt i ugnen på 250 grader i cirka 5 minuter. Stjälp upp botten på sockrat bakplåtspapper. Dra bort pappret som kakan har gräddats på, till din hjälp kan du pensla pappret med iskallt vatten.


Fyll nu rulltårtsbottnarna. Skiva jordgubbarna och smaksätt med socker. Bred på fyllningen och rulla ihop kakan. Skär kakan i bitar när den svalnat.


Klä en kupolformad skål eller bunke, 2-3 liter, med plastfolie. Klä botten och sidorna på bunken med rulltårtsbitar, börja i botten. Fyll mitten med jordgubbsmousse. Gör sedan ett lock med rulltårtsbitarna så att moussen täcks. Jag ställde kakan sedan i kylen över natten.


Nu är dags för marispanlocket. Spara undan cirka 75 gram marsipan till femhörningarna och kavla ut resten till ett tårtlock. Jag använde bakplåtspapper under och plastfolieöver och sedan kavlade jag på för fullt!

Öppna upp kakan och lägg försikitgt upp den på ett tårtfat med remsor av bakplåtspapper (se bild). På detta sätt slipper du stänk på fatet under tiden du jobbar med tårtan. Lägg marispanlocket över kakan och skär bort överhänget. Spara överhänget ifall du vill använda det till att göra en fläta runt tårtan (se bild).


Kör Kick-stängerna i mikron i några sekunder så att de mjuknar. Några sekunder är alltså bara några sekunder! Knåda in lakritsen i maripanet som du lade undan i början. Knåda detta tills marsipanen färgats grå/svart. Kavla ut den svarta marispanen och skär ut fem- eller sexhörningar. Jag placerade ut sex stycken femhörningar på min tårta.

Av den överflödiga svarta och vita marispanen tvinnade jag en fläta runt tårtan.


7 kommentarer:

  1. Vilken fin fotbollstårta, dessutom låter den kanongod.

    Haha, jodå visst är det lök i, den stekes med fläskfilén. Jag är också sån att jag måste ha lök i allt.

    Ha en bra kväll!

    SvaraRadera
  2. Vilken tjusig tårta.
    När barnen va mindre så brukade dom få bestämma vad dom skulle ha för tårta.
    Vissa gånger så kunde man ju ångra bittert att man överhuvudtaget ha lovat nått så korkat samtidigt som det va en utmaning..
    Ang birran så har hon lagt ned bloggen, det är inget fel med andra ord..

    SvaraRadera
  3. Ja rårrörsocker ska jag absolut köpa hem & prova! Men hittills är jag fast i farin & vanlig, det passar så bra i bakverken att mmm :) !

    Din fotbollstårta ser runt ut sagt svingod ut med alla rulltårtebitar! Verkligen en smart idé & riktigt fin ser verkligen ut som en riktigt fotboll :)!

    SvaraRadera
  4. Men jösses vilken tårta!! Kanofin & ser otrolit smarrig ut också! Kan tro att sonen blev nöjd! :-) Hoppas ni alla har det bra!

    SvaraRadera
  5. Vad roligt med fotbollstårta! Det brukade mamma göra till mig och min bror när vi var små och fyllde år. Det var dock nån form av glass tårta som man gjorde i frysen ahr jag för mig...

    SvaraRadera
  6. Tänkte göra din härliga fotbollstårta till sonens födelsedag. Hur många bitar räcker den till?

    SvaraRadera
  7. Kakmamman: Förlåt för mitt sena svar, uppdaterar tyvärr inte bloggen så ofta. Kakan räcker till cirka 10 bitar. Beroende såklart på vad annat man serverar samtidigt! :-)

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.