måndag 10 augusti 2009

Rågfrallor a la brytbröd


Jag hinner inte uppdatera bloggen lika mycket som jag lagar mat och bakar här hemma men nu ska jag försöka uppdatera ikapp lite! Här kommer första receptet!
Jag brukar rätt så ofta baka ett brytbröd med kesella (recept här). För att variera mig lite tänkte jag att jag skulle baka brödet med vetemjöl och rågsikt och byta ut kesellan mot smör. Det nygräddade brödet penslade jag sedan med sirapsvatten. Populärt bröd här hemma så det måste jag baka fler gånger.

Rågfrallor a la brytbröd
50 gram jäst
5 dl mjölk
150 gram smör
1 tsk anis
1 tsk kummin
1 tsk fänkål
3 msk sirap
1 ½ tsk salt
½ dl linfrön
1 dl grahamsmjöl
4 dl rågsikt
Cirka 9 dl vetemjöl
Sirap + vatten till pensling

Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och låt det bli fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och häll över degvätskan lite i taget så att jästen löses upp. Stöt kryddorna i en mortel, tillsätt de, sirap, salt och linfrön. Tillsätt även mjölet och arbeta degen smidig. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och knåda den lite. Dela degen i 24 bitar, forma till bullar, och lägg tätt på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Grädda brödet i 200 grader i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Pensla det nygräddade brödet med en blandning av sirap och vatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.