söndag 23 augusti 2009

Tomat- och timjansfrallor – en favorit i repris

Detta bröd bakade jag förra söndagen, på morgonen faktiskt för att ta med oss på en picknick. Jag använde samma recept som till de Hjärtformade frallor med soltorkade tomater och timjan , som jag bakade för en månad sedan. Den ändringen som jag gjorde var att jag dubblade mängden soltorkade tomater och timjan samt tog ut ovala bröd ur degen istället för hjärtformade. Resultatet blev rödare och större frallor med mer karaktär. De fick med beröm godkänt av släkten!


Tomat- och timjansfrallor, 20 stycken stora

50 gram jäst

5 dl vatten

1 ½ tsk salt

2 msk flytande honung

½ dl olivolja

1 kruka hackad timjan

2 dl soltorkade tomater

1 ½ dl creme fraiche

2 dl fint rågmjöl

Cirka 15 dl vetemjöl


Hacka de soltorkade tomaterna. Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet fingervarmt och häll över jästen lite i taget så att jästen löses upp. Tillsätt salt, honung, olivolja, timjan, soltorkade tomater och creme fraiche. Rör om och tillsätt sedan mjölet, börja med rågmjölet. Knåda degen tills den lossnar från bunken. Låt degen jäsa i 30 minuter under bakduk. Kavla ut degen på mjölat bakbord och ta ut bröd med ett kakmått eller en mindre skål. Låt bröden jäsa i ytterligare 20 minuter på en plåt under en bakduk. Grädda bröden i 10-12 minuter i 200-225 grader.


5 kommentarer:

 1. Ser verkligen hur läckra ut som helst. Blir lite sugen på att baka bröd, har varit dålig på det det sista.

  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 2. Vad fiffinurlig du är..
  Såg ut som ett jättegott matbröd.
  ROligt när man kan variera sig lite när det gäller recepten

  SvaraRadera
 3. Underbart fina bröd du gjort!

  www.helenaljunggren.com

  SvaraRadera
 4. Det är väldigt sällan jag bakar bröd (det är väl för att jag knappt äter ngt bröd), men det här ser verkligen gott ut. Kanske provar någon dag...

  SvaraRadera
 5. Dessa kommer jag testa!
  Är ju inne i min brödbakarperiod och har faktiskt inte köpt bröd på över 5 veckor nu....
  Känner mig så stolt! ;)

  Blir överlycklig när jag hittar nya brödrecept att prova!

  Ha det gott!/Åsa.

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.