lördag 1 augusti 2009

Blåbär och kantareller a la skogen – blåbärspaj och kantareller a la Frostrosor

Nej, jag har inte gått under jorden. Jag är hemma och lagar mat och bakar, fotar allt gott men är gräsligt dålig på att uppdatera. Den urusla uppdateringen beror just nu på att jag börjat göra en mini-makeover här hemma. Eller en makeover som började med nytt överkast, kuddar och ljus och växte till ommöblering av hela vardagsrummet, en 150-kronors kökssoffa från Blocket, målning av dito plus fåtöljstomme och en massa annat. Mycket här hemma har fått ett lyft med enkla medel, väldigt kul har det varit och tidskrävande likaså. Jag är långtifrån klar och funderade ett tag på hur kul det kunde vara att starta en blogg som heter ”budgetinredning”, ”gör om med lite färg och en pensel” eller dylikt. Gav dock ganska snabbt upp idén just med tanke på att min nuvarande blogg lider. Dessutom är ju mer av en mat- och bakfantast än en inrednings sådan.


Här kommer i alla fall lite bilder från blåbärs- och kantarellskogen samt recept på en mumsig blåbärspaj med nektariner som jag har gjort i alla år. Jag gör alltid min smuldeg med havregryn, tycker att det blir knaprigare så!


Smulpaj med blåbär och nektariner

5 dl blåbär

3 nektariner

½ dl strösocker

1 msk potatismjöl

Smuldeg:

¾ dl strösocker

1 ½ dl havregryn

1 dl vetemjöl

125 gram smör


Dela och kärna ur nektarinerna och skär de sedan i klyftor. Lägg ner de i en pajform tillsammans med blåbären och strö över socker och potatismjöl. Blanda till smuldegen. Grädda i mitten av ugnen på 200-225 grader i cirka 20 minuter. Servera med vaniljglass!


Tips!

Du kan även byta ut blåbär och nektariner mot t.ex hallon och persikor! Det blir jättegott!


7 kommentarer:

 1. Sitter här och dregglar, alltså både kantareller är ju skogen guld (förutom hjortron då) här uppe ha dom precis visat sig..
  Brukar få följa med min mamma och pappa och plocka, är för kass själv på att hitta.
  Ha det gott

  SvaraRadera
 2. Spännande kombination med blåbär och nektariner, det har jag aldrig testat, men ack så gott det låter.

  Hoppas du får en bra dag!

  SvaraRadera
 3. hahaha, ja små makeovers har en tendens att växa... skönt att ni hann ut i skogen i alla fall :-) det ser supersmarrigt ut!

  SvaraRadera
 4. Vad gott det lät med blåbär/nektarin!!
  Hade jag aldrig kommit på själv...
  Hallon /persika lät verkligen inte dumt det heller!

  Kul att förnya sig lite i hemmet...

  Mvh Åsa!

  SvaraRadera
 5. Ser riktigt gott ut - både blåbärspajen och kantarellerna!

  //Linda

  SvaraRadera
 6. Ahh va roligt med lite lyft i hemmet! Det piggar alltid upp! Här håller vi på måla om huset, och om jag ska dra hela historien om husfärgen som utgått när vi målat halva huset så blir jag bara på dåligt humör igen så jag hoppar över det! Men vi har lite å pyssla med iallfall nån vecka till framöver! :-D Må så gott Kramar från Öland!

  SvaraRadera
 7. Åh blåbärspaj har jag hunnit äta några gånger denna sommar, är ju för ljuvligt & snabbbakat :)
  Måste dessutom vara väldigt gott med nektariner som du har :)

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.