måndag 17 augusti 2009

Finska flätade vetelängder och instruktion på hur man flätar med fem längder


Jag trodde att tårtan skulle bli 1-åringens favorit på fikabordet. Ack så fel jag hade! Han ratade alla tårtor och skrek istället efter en skiva vetebröd! I lördags mumsade han i sig tre skivor! Ganska mycket för en liten mage!

Givetvis bjuder jag på bilder och recept på bullängderna! Många tycker att det är klurigt att göra bullängder och har frågor om hur man bakar ut dessa. Jag tycker att det blir finast att baka längder med fyra eller fem flätor. Längder med fyra flätor blir högre medan de med fem blir bredare. Denna gången gjorde jag längderna med fem flätor och visar nedan steg-för-steg hur man gör..

Jag bakade med en finsk vetedeg och har redan tidigare berättat om skillnaden mellan den finska och den svenska, så som jag har lärt mig. Mer om det kan du läsa här


Vetelängder, 2 stora

5 dl mjölk
50 gram jäst
1 tsk salt
2 dl socker
2 tsk nystött kardemumma, använd kardemummakärnor som du stöter själv

1 dl russin, kan uteslutas
Cirka 1 ½ liter vetemjöl
150 gram smör

Ägg till pensling

Pärlsocker

Ev. flagad mandel

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm och tillsätt den lite i taget i bunken medan du vispar. Tillsätt salt, socker, kardemumma och eventuella russin. Ha i mjölet lite i taget och knåda degen tills den lossnar från bunkens kanter. Smält smöret och häll det över degen. Knåda tills smöret sugits in i degen. Låt degen jäsa under bakduk i cirka 30 minuter innan du bakar ut till längder.

Ta upp den jästa degen på bakbordet och skär några skåror i degen med en stor kniv. Detta gör man för att få ut luftbubblorna ur degen. Det är ingen risk att bullarna jäser ojämnt då. Knåda ihop degen lite och upprepa proceduren. Dela sedan upp degen i två lika stora bitar. Dela dessa i en liten och två stora degbitar av varje del. Då ska du ha två små degbitar och fyra dubbelt så stora. Rulla ut alla dessa; de mindre ska bli lika långa som plåten och de större dubbelt så långa. Längre ner i inlägget följer bilder på hur man flätar längder med fem flätor.


Jäs de utbakade färdiga vetelängderna i minst 30 minuter under en bakduk, gärna lite längre så är risken för att de spricker mindre. Pensla längderna med ägg och strö över rejält med pärlsocker och flagad mandel om du vill. Grädda sedan i ugn på runt 200 grader tills de är gyllene och stumma när man knackar i botten. Det är lite svårt att säga hur lång tid det tar men kanske runt 15-20 minuter.
Att baka ut vetelängder med fem flätor– "steg-för-steg"-instruktionBörja med att placera två av de längsta utrullade längderna omlott samt en av de kortare längderna i mitten. Detta är grundpositionen som du ska utgå ifrån. Nu har du fem stycken längder att hålla koll på. Tänk att dessa är numrerade från ett till fem. Den längst till vänster är nummer 1, nästa nummer 2, den i mitten nummer 3 osv.Lyft fläta nummer 2 och 3 med vänster hand, håll dessa i luften medan du tar upp fläta nummer 5 med höger handen (den längst ut till höger) och för under 2 och 3 och förbi nummer 1 och släpper ner den längst ut till vänster. Nu ska nummer 5 ha blivit nummer 1. Bilden ovanför visar hur det ser ut när du följt instruktionen.Och så en gång till! Nu tar du den nya nummer 2 och 3, håller bägge uppe i luften med vänster hand samtidigt som du tar fläta nummer 5 med höger hand och för under fläta nummer 2 och 3 och placerar nummer 5 längst ut till vänster.Fortsätt på samma sätt tills du har bakat ut längderna.

Två längder klara för gräddning!


Två nygräddade vetelängder!

6 kommentarer:

 1. Oj,vad bra tips!!
  Ser jätteproffsigt ut!
  Och gott....

  Det här får man ju prova!

  SvaraRadera
 2. Jösses, vilka fina vetelängder, kan verkligen förstå att 1 åringen hade dessa godbitar som sin favorit.

  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 3. SÅ tjusiga längderna blev, tro det hade blivit en knut av alltihopa om jag hade försökt.
  Ha en bra dag

  SvaraRadera
 4. Oj va mycket nya recept & gott ud lagt upp! Detta recept; fläta med fem, det sparar jag, för jag har aldrig kunnat det! :-) Ser riktigt mumsigt ut! Hoppas allt är bra med dig! Kram från ön...

  SvaraRadera
 5. åååh mumsit! :P

  SvaraRadera
 6. Det här ska jag träna på, letar efter hur man gör vetelängder som jag alltid fick hos mina mostrar i Finland när jag var liten.Tack!

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.