tisdag 11 augusti 2009

Kladdkaka på polkagrischoklad och klä bakformen steg-för-steg

Denna variant av kladdkaka uppfann jag en kväll när jag var sugen på något chokladigt. Anledningen till att det blev polkagrischoklad i den är att mannen fick flera kilo polkagrischoklad från jobbet. Det blev en god smak men nästa gång ska jag nog ha ännu mer polkagrischoklad och istället utesluta kakaon i receptet.
Har ni tips på vad mer man kan baka med polkagrischokladen? Jag har nämligen fortfarande ett kilo kvar!
I detta recept passar jag på och visar steg-för-steg hur man klär en springform med bakplåtspapper. Jag brukar göra så jämt istället för att smöra och bröa formen. Då blir det också mycket enklare att lägga över kakan på ett annat fat vid servering.

Kladdkaka på polkagrischoklad
100 gram smör
100 gram polkagrischoklad
2 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker

Smält smöret i en kastrull och ta kastrullen från plattan. Rör ner polkagrischokladen i smöret. Rör om tills chokladen har smält. Rör ner strösocker och ägg. Blanda i vetemjöl, kakao och vaniljsocker. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Själv brukar jag använda bakplåtspapper i formen istället. Grädda i ugnen på 175 grader i cirka 15 minuter. Servera kakan med glass, grädde eller frukt.


Klä bakformen steg-för-steg

Istället för att smöra och bröa formen kan man använda bakplåtspapper i formen. På så sätt är det smidigt och enkelt att lyfta ur kakan och lägga över den på ett annat fat. Man kan även lätt dra bort bakplåtspappret i samband med detta förutsatt att kakan fått stå i kylskåp över natten.
Här kommer steg-för-steg hur man snabbt och smidigt får en perfekt rundel till formen av bakplåtspappret.

  1. Ta ett ark bakplåtspapper eller klipp ut en bit på en rulle.
  2. Vik pappret från nedre högra hörnet och lyft det upp och vänster diagonalt så att du får en vikt kvadrat och klipp ut den. Du har nu en vikt trekant.
  3. Fortsätt nu att vika pappret om och om igen åt samma håll så att du till slut har en smal strutliknande vikning.
  4. Ta fram formen som du ska använda och måtta från formens mitt och ut hur stor rundel du behöver. Om du behöver en rundel som är precis lika stor som botten på formen klipper du av precis där formens kant slutar. Annars längre ut.
  5. Veckla ut pappret och lägg i formen!1 kommentar:

  1. Åh, dom där chokladgodisarna är ju hur goda som helst så jag kan tänka mig att dom blir riktigt smarriga i en kladdkaka.

    Ha en bra dag!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.