onsdag 19 augusti 2009

Äggfri kryddkaka med blåbär och glasyr

Detta är en perfekt kaka att bjuda på om någon i sällskapet inte tål ägg. Den är perfekt också även för att man slipper vispa! Det är bara att röra ihop ingredienserna! En riktig latmanskaka! Den smakar inte alls som någon specialkost-kaka, dvs. har ingen avvikande konsistens eller smak som allergimat ibland tyvärr har. Jag bakade denna till sonens kalas då hans kusin är äggallergiker. I orginalreceptet står det att man ska använda lingonsylt men jag använde blåbär istället som variation. Glasyrreceptet hör egentligen till en annan sockerkaka men passade rätt så bra till denna också. Glasyren är rätt så mastig och snabbsöt, dvs. sockerchockar en redan vid första tuggan.

Det går jättebra att frysa in kakan, även med glasyren! I så fall är det dock bra om man låter glasyren stelna ordentligt, t.ex. över natten.


Äggfri kryddkaka med blåbär och glasyr

150 gram smör
6 dl vetemjöl
4 dl socker
2 tsk kanel
2 tsk ingefära
1 tsk malda nejlikor
1 tsk bikarbonat

1 ½ dl frysta blåbär
3 dl filmjölk


Glasyr:

100 gram smör

1 dl vispgrädde

2 msk socker

300 gram siktat florsocker


Smält smöret i en kastrull och låt det svalna. Blanda vetemjöl, socker, kanel, ingefära, nejlika och bikarbonat i en degbunke. Rör i blåbären. Häll filmjölken i det avsvalnade smöret och häll över blandningen i degbunken. Rör om och klicka ut i en avlång smord och bröad bakform. Grädda på 175 grader i 50-60 minuter. Känn med en tandpetare om kakan är klar. Låt kakan svalna innan du glaserar den.


Sikta florsockret i en bunke. Koka upp smör och grädde i en kastrull. Smält sockret i en separat kastrull så att blir sirapsaktigt. Akta så att du inte bränner sockret för mycket. Häll den kokande smör- och gräddblandningen i det brända sockret. Var försiktig, det bubblar upp rejält i början. Om det blir klumpar i blandningen kan du koka upp det hela igen så löses klumparna upp. Låt blandningen svalna i 2-3 minuter. Häll blandningen sedan över det siktade florsockret och vispa till en glasyr med elvisp eller genom att vispa glasyren kraftig med en visp. Bre på glasyren på kakan med en kniv eller lilleman. Om glasyren känns för lös kan du låta den stå ett tag innan du brer på den.


13 kommentarer:

  1. Åhh, vad bra med ett äggfritt recept då min dotter är känslig mot ägg!
    Den måste jag testa inom snar framtid.

    Hälsnignar
    Mia

    SvaraRadera
  2. Smarrigt!!!
    Jag har en del blåbär i frysen så vid tillfälle provar jag nog denna kaka.
    /Pinglan

    SvaraRadera
  3. Åh, vad bra :D Jag äter inte ägg så denna kaka ska jag absolut göra. Den ser otroligt god ut!

    SvaraRadera
  4. Åh, vilket bra recept, har också en äggallergiker i släkten så detta recept blir toppen.

    SvaraRadera
  5. Tack, äntligen ett nytt recept på mjuk äggfri kaka. Det blir så tjatigt med samma gamla kaka till allting när man är flera äggallergiker i familjen.
    Kan man ta lingonsylt istället för blåbär tro?

    SvaraRadera
  6. Oj, jag hade ingen aning om att det var en sådan efterfrågan på äggfri bakning! Vad kul att receptet kommer till nytta!
    Åsa: Det går toppen att använda lingonsylt, blir lite sötare kaka då. Själv funderar jag på att nästa gång prova med apelsinmarmelad, borde fungera bra med kryddorna tänkte jag.

    SvaraRadera
  7. Sockerchock vid första tuggan jo jag tackar ja..låter som man skulle gilla denna kaka..
    Smarrig den såg ut

    SvaraRadera
  8. perfekt med sådana här recept- ska sparas i mappen allergi. man vet aldrig när någon kommer som inte tål allt :-)

    SvaraRadera
  9. Ja haha det är synd de är så himla hård silverkulorna, ibland känns det som nån tand ska gå sönder ;) !

    Den såg supergod ut din kryddkaka, är jättebra dessutom att du ger nå recept utan ägg! Är ju en hel del som inte tål det.
    Nu ska jag ta & sätta igång med dagens gobakning :)

    SvaraRadera
  10. Åhå, detta måste jag pröva! Kanon, systersonen tål inte ägg så alla äggfria recept sparas :-D

    SvaraRadera
  11. Låter inte så dumt! Får testas här i hemmet.

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.