onsdag 1 april 2009

Fyllda vetelängder och recept på finsk vetedeg

I söndags bakade jag vetebröd. Dessvärre har jag inte hunnit lägga in bilder och recept tidigare. Många kan nog göra en vetedeg. Själv gjorde jag en finsk variant av vetedeg. Ingredienserna är de samma, det är tillvägagångssättet som skiljer. Istället för att tillsätta smält smör tillsammans med den fingervarma mjölken, har man i smöret allra sist, efter mjölet. Tillsätt alltså mjölet först, knåda tills degen lossnar från bunkens kanter. Sedan häller du i det smälta smöret och knådar tills smöret sugits in i degen. Jag brukar även ha mer salt och socker i degen än vad som anges i de flesta recepten.

Fyllning en kan varieras i det oändliga, endast fantasin begränsar! Och var nu inte rädda för att variera bullbaket med längder framför de traditionella kanelsnäckorna. Det är faktiskt varken svårare eller mer tidsödande med längder. Som hjälp bifogar jag lite extra bilder för den som i detalj vill se hur jag gjorde.

Vetedeg, finsk variant
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 tsk salt
2 dl socker
2 tsk nystött kardemumma
Cirka 1 ½ liter vetemjöl
150 gram smör

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm och tillsätt lite i taget i bunken medan du vispar. Tillsätt salt, socker och kardemumma. Ha i mjölet lite i taget och knåda degen tills den lossnar från bunkens kanter. Smält smöret och häll det över degen. Knåda tills smöret sugits in i degen. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter innan du bakar ut bullarna.

Fyllning 1 – längder
  • Äppelklyftor
  • Philadelphiaost
  • Kanel
  • Strösocker

Fyllning 2 – längder
  • Björnbärssylt eller annan sylt/marmelad som är kokbar
  • Marsánkräm
Utbakning av längder

Kavla ut vetedegen till en rektangulär platta. Tänk på att mjöla under degen.


Lägg fyllningen på den mittersta tredjedelen av degen.
Skär ut skåror enligt bilden på bägge sidorna.

”Fläta” längden enligt bild. Så länge skarvarna överlappar varandra,
så är det ingen risk att flätan går upp under jäsning eller gräddning.


För säkerhetsskull kan du använda tandpetare i ändarna.

Låt jäsa under bakduk innan du gräddar.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker
Grädda i 200 grader i ca 15 minuter.


Färdiga längder med en fyllning av äpplen, kanel och philadelphiaost!

Fyllning av björnbärssylt och marsánkräm

10 kommentarer:

  1. Såå proffsiga dom såg ut!!
    Jättebra att visa steg för steg!
    Nu ska jag oxå testa såna!!

    SvaraRadera
  2. Vilken otroligt bra och mysig blogg! Jag som är matlagningshandikappad lägger den genast i favoriter, så kanske tom jag lyckas någon gång :-)

    SvaraRadera
  3. Ja det är så roligt att kunna variera då man gör muffins & cupcakes så jag gillar att ha hemma några olika sorters formar : )!

    Alltså dessa vetelängder blev fantastiskt snygga, du har gjort ett riktigt bra jobb : )!

    SvaraRadera
  4. Vilken trevlig blogg. Har följt den ett tag men inte lämnat någon kommentar så det är nog på tiden nu!
    Vetelängderna ser ju sååå goda ut :-)
    Ha en trevlig helg.

    SvaraRadera
  5. Vad snygga dom blev, ser väldans goda ut också :) Borde kanske prova att göra vetelängder någongång... som omväxling till vanliga kanelbullar :D

    SvaraRadera
  6. Åhhh vad de ser goda och fina ut!

    SvaraRadera
  7. Nej men vilka tjusiga! Ser riktigt goda ut!
    Hälsningar Paulina

    SvaraRadera
  8. Tack för ett riktigt superrecept! <3
    Idag blev det äntligen av att baka dina längder..och de blev de finaste vetelängder jag någonsin bakat! Kram från Camilla i Motala

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt Camilla! Hoppas de smakade bra också! Tack för att du lämnar feedback, det betyder så otroligt mycket för mig! KRAM KRAM

      Radera
  9. Ska testa dessa med saffran och russin i fyllningen.

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.