onsdag 29 april 2009

Skånekavring


Nej, jag är inte från Skåne. Jag är långtifrån skåning (är finne). Men detta är ännu ett av de recepten som jag hade liggandes i skåpet och bestämde mig för att testa. Jag modifierade dock receptet lite och kastade ner lite nyttiga frön också som jag hade hemma. Bröden bakades samma dag som grahamslimporna med turkisk yoghurt och havre Jag har dock inte riktigt haft tid att lägga upp recept och bilder.
Kavringen blev i varje fall perfekt! Den smakar lagom mycket sirap och kummin. Jag förknippar ett sådant här bröd med sommaren. En skiva kavring, smör och på det en skiva gravad lax. Det är njutning!
Det bästa med receptet är att det är bara att kasta ner alla ingredienser i degbunken samtidigt och sedan börja knåda. Det är lång jäsningstid men brödet sköter sig ju själv då.
Jag ber om ursäkt för det fula fotot! Jag glömde fota brödet när det var taget ur formen!

Skånekavring, 2 limpor 6 dl vetemjöl
9 dl fint rågmjöl
2 tsk salt
2 tsk kummin, som stötts i en mortel
2 dl mörk sirap
25 gram rumsvarmt smör
1 paket jäst
5 dl mjölk

Häll vetemjöl, rågmjöl, salt, kummin, sirap och smör i en bunke. Smula ner jästen. Värm mjölken till 37 grader och häll den över i bunken. Knåda degen långsamt i cirka 15 minuter med elvisp eller bakmaskin. Om du vill göra brödet för hand ska du knåda degen i 20 minuter. Låt sedan degen vila under bakduk i 1 timme.
Dela degen i två delar och lägg degbitarna i en var sin smord avlång bakform. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 1 timme.
Sätt ugnen på 250 grader. Stick hål i de jästa limporna med en sticka eller en kniv. Sätt in brödformarna i ugnen och sänk samtidigt temperaturen till 175 grader.
Grädda bröden i 1 timme. Ta bröden ur formarna och låt dem svalna på ett galler.

Tips!
Häll en skvätt hett vatten över kumminen och låt dra i några minuter innan du häller över de i degen. På så sätt framträder kumminsmaken och kommer till sin rätt!

1 kommentar:

  1. Vad mycket goda recept! Måste jag testa en dag när andan faller på. Tack för titten//Maria

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.