onsdag 22 april 2009

Traditionell banankaka


Ja, jag har nog redan nämnt det tidigare, nämligen att jag egentligen inte är så förtjust i traditionell banankaka. Det var i alla fall något som jag hade fått för mig. Men så låg det några bruna bananer i fruktskålen igen och jag tänkte sno ihop en banankaka med choklad som jag ofta bakar (recept här). Men denna gång hade jag ingen choklad hemma så jag gjorde en traditionell variant med kryddor istället. Jag åt inte av kakan samma dag. Till min förvåning smakade kakan riktigt bra när jag tog mig en bit några dagar senare. Min mamma upplyste mig då om att banankakan står gärna och ”bättrar på sig” under några dagar. Tycks fungera!


Banankaka

100 gram smör

3 dl socker

2 ägg

5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

1 tsk ingefära

2 tsk kanel

400 gram bananer (ca 2 stycken)

½ dl kallt kaffe


Smör och ströbröd till kakformen


Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en kakform som rymmer ca 1 ½ liter. Vispa smör och socker poröst och tillsätt sedan äggen en i taget. Blanda de torra ingredienserna och häll ner i smeten. Mosa bananerna med en gaffel och tillsätt de tillsammans med kaffet i smeten. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter.

1 kommentar:

  1. Banankaka är ett enormt välsökt recept på nätet! Och gott är det också! :-)

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.