Vi blev bjudna på tekakor under påsken när vi var och hälsade på min svägerska med familj. De smakade ljuvligt tillsammans med en kopp te och när jag hörde att de endast kräver en jäsning (på plåten) började jag sukta efter receptet. Tack vare min snälla svägerska är jag nu en lycklig ägare av ännu ett perfekt brödrecept att ta fram inför veckobaket av matbröd! Givetvis delar jag med mig som sig bör! Här kommer receptet! Det var verkligen enkelt att göra dessa!
Svägerskans tekakor med havre, 20-30 stycken beroende på storlek
2 påsar torrjäst
Salt
Blanda torrjästen med sockret och några deciliter av mjölet i en bunke. Koka gröt av fiberhavregynen, vattnet o saltet. När gröten är klar lägg i smöret i kastrullen tills det smälter in i gröten och häll sedan i mjölken och värm till något varmare än fingervarmt, ca 40 grader. Häll grötvätskan över mjölblandningen och rör ihop. Blanda sen in resten av mjölet till fast deg. Kavla ut degen (degen behöver inte jäsa) och tryck ut cirklar med en passande form. Jag använde ett lock till en glasburk. Lägg tekakorna på plåt med bakplåtspapper, nagga dem och låt jäsa i cirka 30 minuter. Grädda tekakorna i mitten av ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter.
Åh, vad jag blir sugen på tekakor. Måste testa att omvandla till glutenfritt.
SvaraRadera//Linda
Måste säga en underbar sida,,,,, tekakorna var kanon goda
SvaraRaderaAnneli: Hjärtligt tack! Roligt att tekakorna föll dig i smaken. Receptet har vi min svägerska att tacka för! :-)
SvaraRaderaSå himla goda tekakor! bakade dom nu i påsken. lätta att göra och smakar kanon.
SvaraRaderaVad roligt att höra!
RaderaDessa har jag bakat i många år efter min mammas recept. Fast jag har vanlig jäst. De är jättegoda. Bakade senast i fredags
SvaraRaderaJa, visst är dom! En klassiskt recept som håller år efter år!
Radera