måndag 6 april 2009

Saftig apelsinkaka


Jag gjorde en dubbelsats av denna saftiga apelsinkaka idag. Jag dubblar helst inte recept som innehåller bakpulver men denna är dubblering är bebrövad många gånger och fungerar fint.

Kakan blir extra saftig tack vare kesellan och den stora mängden smör! Apelsinkakan är perfekt att ge bort, speciellt nu i påsktider. Jag slog in min i cellofan och pyntade lite med ägg och gult sidenband.


Imorgon reser jag bort, vilket betyder att jag förmodligen inte kommer att skriva några inlägg förrän efter påsk igen! Själv ska jag njuta av påskhelgen tillsammans med min familj, släkt och vänner. Jag ser framemot härligt umgänge både inne och ute och givetvis en hel del ätbart!


Vill önska er alla en härlig och underbar påsk med mycket solsken!


Saftig apelsinkaka

150 gram smör

2 dl strösocker

3 ägg

Skalet från en halv apelsin

Saften från en halv apelsin

1 dl Kesella

3 dl vetemjöl

1 ½ tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker


Smält smöret. Vispa socker och ägg poröst. Häll i smöret i socker-äggblandningen. Riv skalet från en halv apelsin och pressa saften ur en halv aplesin. Tillsätt detta samt Kesellan. Rör ihop vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker separat innan du till slut tillsätter detta. Häll upp i en smörad och bröad ihålig bakform på ca 1,5 liter. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 45 minuter. Låt kakan stå i formen i fem minuter innan du stjälper upp den.


Tips!

Prova även att byta ut apelsinsaften och apelsinskalet mot lika del citronsaft och skal!


7 kommentarer:

 1. Önskar dig en Glad Påsk :-)
  Kram Linda

  SvaraRadera
 2. Åh Glad Påsk på er hela familjen! Hoppas ni får det supermysigt på alla sätt och vis och med massa god mat och påskägg! Kakan ser oemotståndligt god ut! Må så gott!

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Igår provade jag att baka ett bröd efter recpet jag fann här på din blogg, solrosbrödet som man nästan inte bakar, mitt jäste inte så bra, kanske pga den lilla satsen jäst el blir det kanske inte mer än så. Önskar dig en trevlig påsk och ta för bröd inspiration! Och nu till helgen blir det nya bröd och nya tester.

  SvaraRadera
 4. Va fint med inslagning av kakan & allt, en riktigt fin påskgåva :)!

  Jo haha jag har blivit lite av ett pizzafreak, vi har lite för nära till en jättebra efter att ha flyttat mot sthlm, farligt nära & gott ;)!

  Glad påsk! idag åker jag hem till landet & bakar & påskmyser i nästan en vecka, toppen :)

  SvaraRadera
 5. Bodil: Vad tråkigt! Lät du brödet stå och jäsa i 1,5 timme i bunken innan du stjälpte upp det? Mitt sväller alltid upp mycket.

  SvaraRadera
 6. Hej! Det spelar inte så stor roll, det är alltid roligt att testa nytt. Hoppas att du får en härlig påsk och att solen visar sig.

  Ha det, Bodil

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.