tisdag 21 april 2009

Fläskpannkaka med hemkokt lingonsylt


Jag använder rimmat sidfläsk till fläskpannkakan och den harmoniserar suveränt med den hemkokta lingonsylten. Lingonsylten gör jag på frysta lingon och strösocker. Först häller jag de tinade lingonen i en kastrull varefter jag låter de sjuda. Sedan tillsätter jag socker efter behov. När jag skriver efter behov så menar jag att du kommer att märka allteftersom du kokar sylten ifall du behöver tillsätta mer socker. När sylten kokar får den en trögflytande konsistens när den är klar. Sedan är det bara att hälla upp i en glasburk. Inga konserveringsmedel krävs, lingonen innehåller tillräckligt med konservande ämnen. För att få fläskpannkakan riktigt frasig använder jag mineralvatten i smeten.

Fläskpannkaka med hemkokt lingonsylt

300 gram rimmat sidfläsk
3 dl vetemjöl
4 dl mjölk
2 ägg
2 dl mineralvatten
1 tsk salt

Till servering:
Lingonsylt, instruktion här ovan
Hyvlad vitkål, jag hyvlar med osthyvel

Sätt ugnen på 225 grader. Tärna eller strimla fläsket och bryn i en stekpanna. Spara stekfettet till gräddningen. Blanda ingredienserna till pannkakssmeten. Häll stekfettet i långpannan och sprid sedan ut fläsket i långpannan. Häll över smeten. Grädda i ugnen i ca 20 minuter.

3 kommentarer:

 1. Mums..riktig husmanskost!! Tyvärr är inte min familj så glad för fläskpannkaka, men sylten ska jag skriva av receptet på!!
  Ha det så bra!
  /Birran

  SvaraRadera
 2. Det där med mineralvatten i måste jag prova!!
  Har det ibland i köttbullar....
  Och dom där tekakorna ska också bakas härhemma!
  Såg så goda ut!!

  Ha det så bra!/Åsa.

  SvaraRadera
 3. Vi käkade också Fläskpannkaka igår, fast vi hade tärnat Bacon i ! Vilka braigt tips med Mineralvatten :)

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.