måndag 2 mars 2009

Hemlagad ravioli med en fyllning av mozzarella, tomater och prosciutto




I lördags hade vi våra nygifta vänner på besök. Tillsammans lagade vi ravioli. Det var lite trixigt men otroligt roligt. Vi använde oss av Jamie Olivers recept på både pastadegen och fyllningen. Tjejerna gjorde i ordning fyllningen medan killarna fick kämpa med pastamaskinen och få till långa fina längder av pastadeg. Sen fick alla göra några raviolis var. Det smakade fantastiskt gott tillsammans med olivolja, parmesan och en tomat- och rödlökssallad till.


Hemlagad ravioli med en fyllning av mozzarella, tomater och prosciutto


Pastadeg, 4 portioner

4 dl durumvetemjöl

4 ½ dl vetemjöl

5 stora färska ägg

Durumvetemjöl eller specialvetemjöl att pudra med.



Raviolifyllning, 4 portioner

1 stor näve finriven parmesanost

1 ½ kruka färsk basilika

12 soltorkade tomater

400 gram mozzarellaost

Salt

Peppar

20 skivor prosciutto


Pastadegen:

Gör en grop mitt i mjölet och lägg i äggen. Använd en gaffel för att slå hål på äggulan och vispa lite medan du arbetar in mjölet runtom. När degen börjar bli halvfast börjar man knåda. Knåda till en slät, fin och sammetslen deg och arbeta den tills glutenstrukturen utvecklas och gör degen elastisk, i ca3 minuter.. Om degen är för lös, tillsätt mera mjöl. Ifall den är för hård, tillsätt mera ägg. Slå in degen i plastfolie och låt den vila i kylskåpet i en timme.


Utbakning:

Ta ut degen ur kylskåpet och dela den i fyra delar. Arbeta med en degbit i taget och täck de andra bitarna med plastfolie. Platta till degbiten och dra den genom pastamaskinen på den tjockaste inställningen. Vik ihop degarket på mitten och kör genom varje inställning tre eller fyra gånger. Upprepa tills arket är 1-1 ½ mm tjockt. Vi gjorde ark som var runt 10 cm breda.


Fyllningen:

Riv parmesanosten, riv basilikan i mindre bitar med fingrarna, grovhacka tomaterna och tärna mozzarellan. Gör bollar med prosciutton och fyllningen genom att lägga fyllning i ena änden av en skiva prosciutto och vik sedan in sidorna och rulla ihop den så att fyllningen stängs inne.


Fylla raviolin:

Lägg ut längder av pastadeg på en ordentligt mjölad arbetsyta och lägg en boll mitt på pastarkets ena ända, lägg bollarna med 5 cm mellanrum. Pensla pastan med vatten med en pensel. Lägg en pastalängd i samma storlek ovanpå det första. Tryck fast arken i varandra, börja med långsidan längst bort. Tryck sedan ihop pastan och forma den runt fyllningen. Tryck ut all luft och se till att raviolin är helt förseglad. Gör så på hela pastaraden. Putsa kanterna och skär raviolin i rätt form genom att använda en degsporre/klenätsporre.


Koka raviolin:

Koka raviolin i 3-5 minuter i saltat vatten. Koka dock inte alla raviolin på en gång så att de inte fastnar i varandra.

Droppa över olivolja, strö över svartpeppar, salt, parmesanost och basilika! Servera!


Tips!

Om du inte orkar göra ravioli eller ens egen pastadeg så är fyllningen fanstastiskt god att servera till vanlig kokt pasta!





5 kommentarer:

  1. Svar: Jag kan tänka mig att det är lite jobbigt att vara vänsterhänt i det sammanhanget :( Dom flesta beskrivningar är ju tyvärr anpassade för högerhänta men jag har sett att det finns en del för vänsterhänta också.

    Annars kan man alltid kolla på bilderna igenom en spegel och byta ut vänster mot höger osv. Lite krångligt kanske men ändå :/

    Men matlagning o bakning är kul det med :D

    Ha en trevlig vecka!

    SvaraRadera
  2. Oh så himla gott den här raviolin lät, den vill jag verkligen testa!
    Den blev riktigt god va?
    Ser så ut : )

    Ja att det blev gulligt med hjärtformade bröd,blir lite roligar att fika dem då knasigt nog!
    Men idag bakade jag några så himla goda bröd i stekpanna, dom måste jag få tipsa dej om! : )

    SvaraRadera
  3. Men jisses så läckert och det ser riktigt supergott ut!! Kanonrecept måste jag bara säga!!

    SvaraRadera
  4. Men shit vad smarrigt detta såg ut!
    Tack för kommentaren om bilbarnstolen! Jag har kikat lite på maxi cosin förut men tycker på bild den inte ser så "ombonad" ut. Stämmer det eller är det bara bilden som luras?

    SvaraRadera
  5. oh gud vad gott och vilken lyx!! Hemmagjord pasta är något utav det bästa jag vet, speciellt raviolis! Mums! :-)

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.