fredag 20 mars 2009

Päron- och hallonkaka med kardemummacrisp


Jag följer en del matbloggar och tycker om att testa andras recept. Dessutom är det en klar fördel att testa recept som någon annan redan provlagat. För inte så länge sedan gjorde jag Kryddburkens köttfärspaj med galler och idag har jag gjort en kaka som Vickan på Matplatsen har provat. Mitt problem är dock att jag inte tycks kunna följa recept till punkt och pricka utan modifierar jämt, dels för att jag kan sakna någon ingrediens hemma och dels för att jag vill testa att om jag ändrar receptet ifråga en smula så kanske det blir två smulor godare än originalet!

Här följer i varje fall receptet på min variant av kakan, där hallonen fick sällskap av ekologiska päron! Kardemummacrispen är ljuvlig!



Päron- och hallonkaka med kardemummacrisp

150 g smör
¾ dl mjölk
3 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver


Kardemummacrisp

2 dl vetemjöl
½ dl socker
1 ½ tsk vaniljsocker
1 tsk nystött kardemumma
75 g smör


Topping

2 dl hallon

2 päron skuren i bitar
2 tsk potatismjöl


Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla ingredienserna till crispet till en smulig massa och ställ i kylskåpet en stund.

Smält smöret och dra kastrullen från värmen. Tillsätt mjölken. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Sikta ner det torra ingredienserna och tillsätt smör/mjölkblandningen. Rör smeten slät.

Häll smeten i en smord och bröad eller bakpappersklädd liten långpanna, ca 22 x 32 cm. Blanda hallonen och päronbitarna med potatismjölet. Strö hallon och krispsmulor över kakan.

Grädda i nedre delen av ugnen i 40-45 min.

Skär upp kakan i rutor när den kallnat. Ät kakan som den är eller tillsammans med en klick grädde.


4 kommentarer:

  1. Åh vad gott det verkar!

    Jag vet att det ska vara frostrosor, eller jag antar ju det, men jag kan liksom inte låta bli att läsa Fros trosor. >_<

    SvaraRadera
  2. Jag är precis som du!!
    Kan inte heller följa ett recept helt o hålllet.
    Men måste man det då...;)
    Kakan såg jättegod ut,har gjort nåt liknande fast i muffinsformar.
    Ha en trevlig helg!

    SvaraRadera
  3. Jo brownies med valnötter & chokladkräm var supergott & det passar ju så himla bra med grädde eller glass till, mums!

    Jag har förresten ett recept på min blogg på just brownies med hackade valnötter & Lindt choklad, supergoda : )

    Mmm lät gott med kardemummacrisp!!

    SvaraRadera
  4. Det ser himla gott ut! Livsfarligt att titta in här ju :P Man blir ju så himla sugen på mat! Hihi.

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.