måndag 30 mars 2009

Tomat- och fetaostfylld färslimpa


Till en början hade jag tänkt mig att göra köttfärsbiffar med soltorkade tomater och fetaost. Men sen började jag tänka på stekoset svävandes i hela huset och mig ståendes vid spisen, torkandes på pannan. Nä, köttfärslimpa är nog smidigare funderade jag på, en köttfärslimpa som jag rullar in fyllningen i. M kollade på mig lite frågande när han såg mig rulla färs på ett bakplåtspapper och undrade varför jag inte blandar in fyllningen direkt i smeten och bara formar till en limpa i formen. Det hade man ju säkert kunnat göra. Men jag är inte en sådan person. Jag vill att det ska rättvist och jämt fördelat med fyllningen! Är det larvigt?


M lagade till en mumsig risotto som tillbehör till köttfärslimpan och därför kändes en sås överflödig. Annars skulle jag nog ha gjort en tomatsås till.Tomat- och fetaostfylld färslimpa, 6 portioner

750 gram nötfärs

1 ägg

2 ½ dl matlagningsgrädde

½ dl tomatpuré

1 dl ströbröd

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

Salt

Timjan

Oregano

Basilika

Svartpeppar


Fyllning:

150 gram fetaost

1,5 dl soltorkade tomater

½ förpackning fryst basilika (eller färsk i kruka)


Blanda ihop grädde, tomatpuré och ströbröd i en bunke. Hacka löken och riv vitlöksklyfta och rör ner i blandningen tillsammans med kryddorna. Låt svälla en stund. Lägg ner köttfärsen och ägget och blanda ihop allt. Platta ut färsblandningen så att den blir 1 cm tjock, på ett bakplåtspapper. Smula över basilikan och även fetaosten. Hacka de soltorkade tomaterna och strö över dessa. Rulla ihop köttfärslimpan och lägg över den i en ugnsform. Tillaga i ugn på 200 grader i ca 35 minuter.5 kommentarer:

 1. Åh vilken härlig blogg du har. Älskar att surfa runt på olika matbloggar och hämta inspiration.

  Kram Sara

  SvaraRadera
 2. gud vad gott det låter! har aldrig gjort köttfärslimpa men nu tror jag nog att jag ska testa! :)

  SvaraRadera
 3. Det där såg riktigt gott ut måste jag säga, kanske det blir dagens middag :)

  SvaraRadera
 4. Hmm lät supergott! Just köttfärslimpa har jag aldrig gjort, enda jag funderar på är hur mycket utav kryddorna du har i? Vanligtvis går jag inte ofta exakta mått, men här undrar jag lite.
  Gillar din blogg skarpt =)

  SvaraRadera
 5. Anonym: Rejält med kryddor skulle jag säga, kommer inte riktigt längre ihåg för det var ett tag sedan. Men torkade kryddor 2 tsk av varje och färska ungefär lika mycket om inte mer. Det är ju bara gott och går inte att överdosera.

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.