tisdag 3 februari 2009

Smulpaj med äpple och ananas

Smulpaj med äpple och ananas, serverad med lättvispad grädde

Smulpaj är underskattat! Det är en paj för nybörjare och svårt att misslyckas med och kanske därför något underskattat. Traditionellt görs den kanske oftast med äpplen eller blåbär. Igårkväll gjorde jag en smulpaj med ananas och äpple. Använde då konserverad ananas men är säker på att färsk hade varit lyxigt!

Har ni annorlunda varianter på smulpaj, så tar jag gärna emot nya tips och idéer!

Smulpaj med ananas och äpple
Ananas från en liten ananasburk
2 stora äpplen
2 msk socker
1 msk potatismjöl
Kanel och kardemumma efter tycke och smak

Smuldeg:
½ dl socker
1 ½ dl havregryn
1 dl vetemjöl
125 gram smör

Till servering:
Vispad grädde smaksatt med kardemumma eller kanel

Skär ananasen i bitar. Skala äpplerna och skär i bitar. Lägg frukten i en rund pajform. Strö över socker, kryddorna och potatismjöl.
Blanda socker, havregryn och mjöl i en bunke. Tillsätt smöret och rör ingredienserna till en smulig deg. Lägg smuldegen över frukterna.
Grädda i ca 20 minuter på 200-225 grader.


Tips! Prova även att byta ut äpplen och ananas mot nektariner och blåbär. Eller att byta ut kanel och kardemumma mot kokosflingor.

1 kommentar:

  1. Det där skulle jag gärna velat haft på mitt köksbord just nu.

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.