söndag 22 februari 2009

Räksmörgåsar och gräddtårta


Jag hade tänkt göra en smörgåstårta men kom på det alldeles för sent. Smörgåstårtor gör man inte samma dag som de ska ätas. Och klockan halv tre på natten springer man inte för att köpa ingredienser till den heller, speciellt om man befinner sig ut på öppet hav, långt hemifrån. Vi kom hem från Helsingforskryssningen samma dag som mannen skulle firas. Därför hette nödlösningen räksmörgås, en rätt så bra nödlösning som dessutom tål att användas av fler gånger. Ingredienserna sprang jag in och köpte på vägen hem från hamnen. Det blev ingen smörgåstårta men det blev i alla fall en gräddtårta med hallon till fikat, efter mannens önskemål. Har man ont om tid så måste man välja, allt går inte att få, det är bara att inse. Till tårtan har jag använt laktosfri grädde, bra för alla gräddälskare som är laktosintoleranta. Tyvärr upplever jag att den laktosfria grädden är något svårjobbad när det gäller att spritsa ut den. Resultatet blev, en aningen ful, men god tårta.Räksmörgåsar – snabb variant

Beräkna följande per smörgås:

 • 1 tekaka/pärlan/liten polarkaka (baka gärna eget om du har tid)
 • 1 kokt ägg
 • 1 dl skalade räkor (skala gärna själv om du har tid)
 • Några klickar äkta majonnäs
 • Dill
 • Citronklyfta
 • Salladsblad (glömde tyvärr min plocksallat i affären)Gräddtårta med hallon


Tårtbotten på 5 ägg – receptet hittade jag här


Fyllning 1:

Vispad grädde

1 ½ dl drottningsylt


Fyllning 2:

Vispad grädde

1 ½ dl frysta hallon

Florsocker


Dekoration:

3 dl hallon (tinade)

Vispad grädde

Florsocker


Sammanlagt använde jag 5 dl laktosfri vispgrädde till tårtan. Till fyllningarna blandade jag den vispade grädden med sylten respektive hallonen.


1 kommentar:

 1. Tack för din snälla kommentar :)

  Och för att svara på frågan så har jag inget till försäljning men egentligen borde jag kanske det, börjar bli lite fullt i skåp och hyllor ;) Annars försöker jag ge bort när folk fyller år, har namnsdag eller helt enkelt kanske är lite ledsna. För att muntra upp lite grann. Hihi.

  Kraam Viktoria

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.