måndag 9 februari 2009

Ljusblå glaserade dopkakor


I lördags döptes vår son och till fikat serverade vi bland annat dessa hjärtformade kakor som jag sedan glaserade med ljusblå glasyr. Vissa glaserade jag helt och hållet men de flesta garnerade jag med hjärtkonturer och ett snirkligt A.

Dessa är perfekta ljusblå småkakor till dopet, som dessutom smakar gott. Ett stort plus är att dopkakorna är lätta att kavla ut! Blå karamellfärg finns att köpa i affären av märket Dr Oetker men jag köpte färgen i form av en pasta från The English Shop (i Söderhallarna) som har en del tårt- och kaktillbehör. Pastans färg är Dolphin Blue. Flera nätbutiker säljer också hushållsfärg i flera olika nyanser. Receptet till kakorna hittade jag i Nigella Lawsons bok FEST - Mat för högtid och kalas men jag modifierade receptet aningen och resultatet blev väldigt bra.

Glaserade småkakor, 20-25 stycken beroende på kakmåttets storlek

Deg: 90 g mjukt smör
1 dl socker
1 ägg
½ tsk vaniljsocker
3 ¼ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 kryddmått salt

Glasyr:
2 ½ dl siktat florsocker
2-3 msk hett vatten
Karamellfärg/hushållsfärg

Rör smör och socker ljust och poröst och vispa sedan i ägg och vaniljsocker. Blanda mjöl, bakpulver och salt separat. Lägg de torra ingredienserna i äggblandningen och rör om. Tillsätt mera mjöl om det behövs.
Forma degen till en boll, linda in i plastfolie och låt vila i kylskåp i minst en timme.
Mjöla bakunderlaget och stänk lite mjöl även på degen. Kavla ut degen och ta ut kakor med pepparkaksmått. Lägg kakorna på en plåt klädd med bakplåtspapper.
Grädda på 175 grader i 6-9 minuter, tiden varierar beroende på kakornas storlek. Kakorna ska inte bli bruna utan bara aningen gyllene i kanterna. De se nästan oklara ut när man tar ut de men de stelnar snabbt när man lägger över dem på ett galler.
Börja med 2 matskedar hett uppkokt vatten till glasyren (ta inte varmvatten från kranen) i en bunke. Sikta sedan i florsockret och rör ihop. Häll i önskad karamellfärg.
Jag använde en lilleman när jag glaserade kakorna och en engångsspritspåse som jag klippte hål i när jag gjorde hjärtkonturer och skrev på kakorna.

Tips!
Om du vill glasera hela kakan och vill ha extra jämna kanter; spritsa först ut glasyren efter kakans konturer. Låt glasyren stelna och glasera sedan innanför konturerna. På detta sätt rinner inte glasyren över kakans kanter.

4 kommentarer:

 1. Tack angående muffinsörngottet :) Och angående dom där spenatmuffinsarna så hade jag bara turkisk yoghurt hemma men det är ju så himla tjock så jag tog 1/3 av det och 2/3 vatten o blanda ut så det blev som mild yoghurt som är 1,5% eller vad den nu är. Annars kan man ju alltid ta mjölk. :o)

  SvaraRadera
 2. Hej:) Ja, det är supergott det där:P Så det lär du absolut testa;) Åh, vad fint namn du har på bloggen din=) Frostrosor..

  SvaraRadera
 3. Hur långt innan kan man baka kakorna?

  SvaraRadera
 4. Superfina kakor. Full av inspiration ska jag göra nåt liknande på min sons kalas.

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.