onsdag 4 februari 2009

Tomat- och mozzarellapaj med basilika

Tomat-och mozzarellapaj med basilika, serverad med parmaskinka

Det har alltid tyckts synnerligen svårt att komma på vegetariska pajer som man kan variera med. Spenat och fetaost eller broccoli och ädelost har tillhört till mina vegetariska varianter. För ett par år sidan hittade jag ett recept på nedanstående tomat- och mozzarella paj. Jag har serverat den tillsammans med en sallad och ibland lagt till några kräftstjärtar i salladen. Igår serverades pajen med några skivor parmaskinka. Då är italientemat fulländat.


Tomat- och mozzarellapaj med basilika


Pajdeg:

3 ¾ dl vetemjöl

125 gram smör

½ dl iskallt vatten


Äggstanning:

4 ägg

2 dl creme fraiche (1 liten burk)

2 dl mjölk

Salt

Peppar


Fyllning:

2 paket mozzarella, rivs grovt med rivjärn

1 paket fryst basilika

2 stora tomater eller 3 små, skivade


Knåda ihop degen snabbt och plasta in den. Ställ pajdegen i kylskåpet medan du förbereder fyllningen. Tryck ut pajdegen i en rund pajform. Förgrädda den i 200-225 grader i ca 10 minuter.

Fyll pajskalet i följande ordning: först mozzarellan, sedan basilikan och till sist tomatskivorna.

Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen och slå över den fyllda pajformen.

Grädda i 30-40 minuter på 200-225 grader.


Fräscha ingredienser


Pajen, direkt ur ugnen

1 kommentar:

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.