måndag 2 februari 2009

Piroger på karelskt vis...


Karelska piroger hör till min barndom och påminner mig om mina karelska rötter. Jag är uppvuxen med karelska piroger fyllda med risgrynsgröt. I vissa delar av Finland fyller man pirogerna med potatismos också.

Det är så roligt att baka dessa! Jag är dock självlärd när det gäller tekniken vill jag tillägga. Men härligt goda blir de.


Karelska piroger bakas av en deg av rågmjöl och vissa använder även vetemjöl. I andra delar av Finland är vetemjölet ”bannlyst” när det gäller karelska piroger. Själv brukar jag blanda grovt rågmjöl, fint rågmjöl och vetemjöl. Degen fylls med risgrynsgröt, gräddas i ugn, doppas därefter i en blandning av varm mjölk och smält smör, lindas in i kökshanddukar en stund och serveras därefter tillsammans med äggsmör.


Karelska piroger, 15-20 stycken


Fyllning/risgrynsgröt:

1 ½ dl grötris

1 ½ dl vatten

5 dl mjölk

Salt

Smörklick


Koka upp vatten och tillsätt riset och salt. Koka på svag värme tills vattnet sugits upp och tillsätt då mjölken. Låt gröten sjuda på svag värme i 45 minuter till en timme och tillsätt sedan smörklicken.


Degen:

1 ½ dl iskallt vatten

½ tsk salt

1 dl vetemjöl

1 ½ - 2 dl fint rågmjöl (blanda grovt och fint mjöl om du vill)


Blanda vatten, salt och vetemjöl och knåda detta en stund. Tillsätt därefter rågmjölet och forma till en fast deg.


Forma degen till en längd och skär portionsbitar. Kavla ut varje bit till en tunn rundel. Använd mjöl i samband med utbakningen. Klicka ca 1 msk fyllning/risgrynsgröt på varje rundel. Sedan är det dags att nypa själva pirogen. Grunderna är att du börjar närmast dig genom att vika den nedre delen av degen som ett V. Därefter använder du tummarna och pekfingrarna för att arbeta dig uppåt.


Grädda pirogerna i 275 grader i ca 10 minuter.


Dopp:

2 dl mjölk

50 gram smör


Smält smöret i kastrullen och häll över mjölken.

När du tagit ut pirogerna ur ugnen doppar du omedelbart dessa i en blandning av varm mjölk och smält smör. Linda in pirogerna i en kökshandduk.


Äggsmör:

2 ägg

50 gram smör

Koka äggen i 7-8 minuter. Spola äggen under kallt vatten och skala. Hacka äggen fint och blanda hacket med smöret.


Tips! Här kommer bilder på de olika stegen i bakningen av karelska piroger.



3 kommentarer:

  1. Dom lät faktiskt riktig god. Har aldrig hört talas om piroger med gröt i men ja tror ja måste testa dom nån dag.

    SvaraRadera
  2. Åh! Som halvfinsk är jag uppvuxen med dessa piroger! Vad sugen jag blev nu! Dom är ju himelskt goda :)

    SvaraRadera
  3. åååå såna här brukar min faster göra och nu är det måånga år sedan jag åt dom men är ju så gott.. ska kanske testa själv att göra dessa

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.