onsdag 18 februari 2009

Dillbröd


Detta matbröd är egentligen en variant på kvargbrödet som jag skrivit ut receptet för här i bloggen i januari (det receptet hittar du här). Jag bakar ganska ofta med Kesella eftersom det ger ett saftigt bröd som inte smular sig.


Dillbröd


50 gram jäst

5 dl mjölk

3 msk ljus sirap

1 ½ tsk salt

1 paket fryst dill eller 1 kruka färsk dill

1 burk (250 gram) kesella

3 ½ dl grahamsmjöl

Cirka 9 dl vetemjöl


Ägg till pensling

Värm mjölken till fingervarmt (37 grader). Rör ut jästen med lite av mjölken. Tillsätt resten av degspadet, dillen och rör i kesellan, sirapen, saltet, mjölet och arbeta degen smidig. Jag använder mig av en hushållsassistent men det går bra att knåda degen för hand också. Låt jäsa under bakduk 30 minuter.

Ta upp degen på bakbordet och knåda den lite. Dela degen i två stora bitar och en tredje lite mindre, forma till två limpor och använd den tredje lite mindre degbiten till att göra till en lång mask som du tvinnar och sätter över limporna. Se till att fästa den tvinnade degen ordentligt under limporna. Lägg upp på en bakplåtsklädd ugnsplåt. Låt jäsa under bakduk 30 minuter.

Pensla brödet med ägg.

Grädda i 175-200 grader i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Du kan också sticka in en stektermometer. Brödet är klart när dess innertemperatur är 90 grader.

Låt brödet svalna på ett galler under bakduk. Det går bra att frysa in brödet ifall det nu skulle bli något över!


Tips! Det går även bra att forma frallor av degen och servera som portionsbröd.


6 kommentarer:

  1. åh, vad gott det lät - det ska jag nog testa...

    SvaraRadera
  2. Nu blev jag väääldigt hungrig:-)

    SvaraRadera
  3. Det låter och ser gott ut :)

    Du ställde en fråga i min blogg angående fjärilsmobilen, jag svarade bland kommentarerna men klistrar om det samma sak här också så du slipper gå tillbaka ;)


    Jag har använt scrapbookingpapper, ett lite tjockare sådant. Och det vita är vanligt papper som man har till skrivaren tex men av den tjockare sorten. Sedan har jag fäst dom på fiskelina och knutit fast lite småpärlor längst ner för att det skulle bli lite tyngd så det hänger snyggare ^^

    SvaraRadera
  4. Smakar det mycket dill? Jag är dilloman.

    SvaraRadera
  5. Det smakar lagom mycket dill... vill man ha extra mycket dillsmak så skulle jag nog dubbla mängden dill :-)

    SvaraRadera
  6. Just det där med kesella, undrar vad det är som gör det saftigt. Jag hade ingen hemma idag när jag bakade morotsrutor och tog istället lätt creme fraiche, funkade fint också.

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.