lördag 30 mars 2013

Gräsmattekaka - Kärleksmums med en påsktwist


Inspiration till denna kaka fick jag från bloggen matstugan – en väldigt charmig blogg, som jag läser regelbundet. Hur snyggt är det inte att färga kokosen grön när man gör klassiska kärleksmums? Och pynta hela härligheten med blommor och små kycklingar? Då blir det ju som en vårig gräsmatta full av aktivitet med själva kakan som jordlagret! Det här måste vara det mest ultimata bakreceptet inför stundande påskfirande, om man inte har tid att tänka nytt men redan har sitt favoritrecept på kärleksmums. Jag använde mitt vanliga. Här kommer det!

En riktigt glad påsk önskar jag dig nu! Hoppas du får en fin helg, oavsett hur du tillbringar den! 

Gräsmattekaka – Kärleksmums med en påsktwist

Kakbotten:
5 ägg
4 dl strösocker
200 gram smör (eller mjölkfritt margarin), smältes
5 ½ dl vetemjöl
2 ½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
2 dl kall mjölk (eller t.ex. havredryck)

Glasyr:
100 gram smör (eller mjölkfritt margarin)
200 gram florsocker
1 msk kakao
Lite vatten, börja med ett par matskedar

Dekoration:
4 dl kokos, ekologisk kokos är godast
Hushållsfärg till färgning av kokoset
T.ex. kycklingar, godisägg, kristyrblommor eller marsipanfigurer

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål. Rör ner smält smör i ägg- och sockerblandningen. Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd ner försiktigt. Avsluta med mjölken. Häll upp i en välsmord långpanna (den som följer ugnen). Grädda på 175 grader i cirka 20 minuter. Man ser att kakan är klar på att kakan börjar släppa i kanterna på långpannan. Det gjorde min efter 19 minuter, så då plockade jag ut den. Låt kakan svalna.
Mät upp kokoset i en stor bunke. Droppa ner lite hushållsfärg i taget och rör runt med handen så att färgen blandas ordentligt. Tillsätt lite färg i taget, tills du får en färg som du är nöjd med.
Smält smör till glasyren i en kastrull. Lyft kastrullen från plattan och rör ner florsocker, rör runt ordentligt med en visp. Tillsätt vatten, kanske ett par matskedar, och rör runt. Du ska få en lagom konsistens. Bred glasyren över den avsvalnade kakan och strö på kokos. Pynta kakan enligt ditt eget tycke och smak.  Skär kakan i bitar, t.ex. 6x8 = 48 bitar. 

9 kommentarer:

  1. Jag har också sett denna hos Linda. Så fin och en rolig idé! Trevlig fortsättning på påsken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det! Detsamma önskar jag dig!

      Radera
  2. Vilken rolig idé! Jag färgade glasyren morotskakan och dekorerade med påskgodis :-) ha en fortsatt glad påsk!

    SvaraRadera
  3. Men vad gulligt! Och bra tips att färga kokosflingorna på kakan. Måste jag prova! Hoppas du har en skön helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det ska jag göra fler gånger!
      Hoppas din helg också är skön!

      Radera
  4. Vad roligt att du gjorde den! Toppenidé med kycklingen också, det ska jag komma ihåg till nästa påsk. Din blev verkligen hur fin som helst.Ni verkar ha haft en fin påsk. Skönt att vara ledig några dagar till dessutom. Det är jag också och det ska bli riktigt skönt.

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.