söndag 17 mars 2013

Blåbärsbullar med citron- och mandelmassegömma och smuldegstoppingSoliga söndag! Har du en härlig helg?

Igår bakade jag bullar. Denna gång blev det en något omständligare variant men mums så goda. Här ska man ha lite extra tid på sig, då receptet innehåller fler moment. Däremot är det inga speciellt avancerade moment. Och resultatet är riktiga lyxbullar. En bulle, med en citron- och mandelmassefyllning, blåbär och smulpaj-strössel på toppen! Lyx! Har redan fått frågor om receptet, så det ska ni såklart få.  

Receptet hittade jag hos Vickan – på Matplatsen och hon hade i sin tur plockat receptet i Allt om mat. Jag har dock bytt ut själva bulldegsreceptet mot mitt eget. Här kommer min variant!
Önskar dig en fortsatt fin söndag!

Blåbärsbullar med citron- och mandelgömma och smuldegstopping, 40 stycken

Bulldeg:
5 dl mjölk (jag använde risdryck för mjölkfritt)
50 gram (1 paket) jäst
1 tsk salt
1 ½ dl socker
3 tsk nystött kardemumma
Cirka 1 ½ liter vetemjöl
150 gram smör (jag använde mjölkfritt margarin)

Citron- och mandelmassefyllning:
200 gram mandelmassa
100 gram smör, rumsvarmt (jag använde mjölkfritt margarin)
2 msk marsanpulver (Ekströms)
Skalet från 1 citron + 1 tsk citronsaft
1 tsk vaniljsocker

Smuldeg:
100 gram smör (jag använde mjölkfritt margarin)
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl

Blåbärsfyllning:
150 gram blåbär
2 msk florsocker
1 msk maizena majsstärkelse

Ett ägg till pensling

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm och tillsätt lite i taget i bunken medan du vispar. Tillsätt salt, socker och kardemumma. Ha i mjölet lite i taget och knåda degen till den släpper bunkens kanter. Knåda degen i sammanlagt 6-10 minuter, gärna 10 minuter. Smält smöret, ställ det åt sidan att svalna och tillsätt sedan över degen. Knåda till smöret sugits in i degen. Låt jäsa under bakduk i minst 30 minuter, gärna 45 minuter innan du bakar ut. 

Till citron- och mandelmassafyllningen ska du riva mandelmassan och blanda den med smöret, marsánpulver, citronskal- och saft. Sedan ska man egentligen rulla 40 små kulor av fyllningen men det tyckte jag var krångligt, gav upp efter halva tiden och fyllde istället en spritspåse med fyllningen och spritsade ner i varje bulle.

Dela degen i 40 bitar och rundriv dem. Lägg dem i pappersformar och ställ på en plåt. Låt jäsa ytterligare 30 min under bakduk.

Nu är det dags att göra smuldegen. Blanda smör, socker och mjöl till en smulig deg. 

Till blåbärsfyllningen ska du röra ihop blåbär, florsocker och majsstärkelse. 

När bullarna är färdigjästa, spritsa ner av citron- och mandelmassafyllningen i varje bulle. Pensla med uppvispat ägg och fyll sedan på med blåbärsfyllningen. Strö över smuldeg. Grädda bullarna mitt i ugnen på 225 grader i 8-10 min.Här gjorde jag lite desperata försök att rulla fyllningen till bullar,
innan jag gav upp det kladdet och istället spritsade ner fyllningen i bullen.
Klockrent! 

8 kommentarer:

 1. mums ser gott ut : ) kram sofia

  SvaraRadera
 2. Men så goda de ser ut! Som vanligt. Du har alldeles för många smarriga recept :) Men några bullar blir det inte här ikväll, men jag tror jag ska slänga ihop en blåbärspaj! Ha en skön kväll!

  SvaraRadera
 3. Mmmm, ser smarrigt ut! Vill sträcka ut mig och ta en såhär efter maten.. ;)

  SvaraRadera
 4. Har försökt vila massor den här helgen! Det är så mycket i veckorna just nu. Härliga bullar. De får gärna va lite omständigare att göra om de är så här smarriga. Ha en bra vecka.

  SvaraRadera
 5. Oh my god, hur goda var inte de här bullarna! Tycker att du slänger ner några i ett kuvert och adresserar dem till mig omedelbums! Och jag ser nog de finska kardemummarören. ;)

  Hoppas du får en fin vecka! :)

  SvaraRadera
 6. Ser riktigt goda ut - ser att du har kardemumma i rör, är du som jag och bunkrar i Finland eller kan det vara så att du hittar såna här hemma i Sverige?!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag bunkrar i Finland och brukar be mina föräldrar handla till mig eftersom de åker till Finland oftare.

   Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.