tisdag 12 mars 2013

Hemmagjord kakmix - Havrekakor med tranbär och vit choklad


Detta recept har ni fått för ett par år sedan, då gjord i en glasburk. Detta är en perfekt hemmagjord present. Vi gjorde den ikväll, denna gång till min äldsta sons dagisfröken (jag vet, det heter pedagog) som jobbar sin sista vecka. Denna gång blandade vi ner mixen i en plastpåse innan vi lade ner den i en papperspåse och knöt ett band runt. Sedan är det bara att klistra på en instruktion hur man bakar ut kakorna. De torra ingredienserna ligger alltså i påsen och rumsvarmt smör och ägg tillsätts separat när det är dags att baka.

Vill du använda en glasburk istället för påse, ger det en snygg effekt att skikta ner ingredienserna lager för lager (t.ex. mjöl underst, därefter socker, tranbär osv).
Givetvis kan man baka kakorna åt sig själv också. De är supergoda och saftiga! 

Här följer en instruktion!

Ha nu en skön tisdagkväll!


Hemmagjord kakmix för cookies med tranbär och vit choklad, ger 12-15 kakor

Mäts upp i en fryspåse (som sedan läggs i en papperspåse):
1 dl vetemjöl
½ tsk kanel
½ tsk salt
1 ½ kryddmått bikarbonat
1 ½ kryddmått vaniljsocker
50 gram torkade tranbär
2 dl havregryn
1 dl ljust muscovadosocker
4 msk strösocker
50 gram vita chokladknappar, eller hackad vit choklad

Påsens innehåll blandas med 70 gram rumsvarmt smör och 1 ägg när man vill baka kakorna. Knåda ihop allt till en deg som du rullar 12-15 bollar av. Lägg bollarna på en bakplåtsklädd plåt och grädda mitt i ugnen i 200 grader i 8-10 minuter eller tills kakorna har blivit lite gyllenbruna i kanterna.




4 kommentarer:

  1. Jättebra tips ska prova och baka dessa.
    Men en fråga vad det ska det stå på de kryptiska raderna mot slutet?
    Kan man ersätta ljust muscovadosocker med vanligt socker och kan man minska sockermängden utan att de blir rinniga har nämligen lite problem med sockerintag. Försöker äta så lite socker som möjligt.
    M.v.h Inga (inga.r@telia.com)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Inga!
      Vilka kryptiska rader tänker på? Specificera så svarar jag gärna!
      Man kan säkert byta ut muscovadosockret med vanligt socker men tänk på att det inte blir lika mustig smak. Du kan även byta ut socker mot råsocker, det är inte lika raffinerat som vitt socker.
      Om du drar ner på sockret, så skulle jag nog prova att dra ner på sockermängden med max 1/3.

      Radera
  2. Vilken bra ide! Den ska jag ta fasta på genast,ska träffa en kompis i em. Tack!

    SvaraRadera
  3. En mycket trevlig present. Kakorna ser farligt goda ut.

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.