Detta recept har ni fått för ett par år sedan, då gjord i en
glasburk. Detta är en perfekt hemmagjord present. Vi gjorde den ikväll, denna
gång till min äldsta sons dagisfröken (jag vet, det heter pedagog) som jobbar
sin sista vecka. Denna gång blandade vi ner mixen i en plastpåse innan vi lade
ner den i en papperspåse och knöt ett band runt. Sedan är det bara att klistra
på en instruktion hur man bakar ut kakorna. De torra ingredienserna ligger
alltså i påsen och rumsvarmt smör och ägg tillsätts separat när det är dags att
baka.
Vill du använda en glasburk istället för påse, ger det en snygg effekt att
skikta ner ingredienserna lager för lager (t.ex. mjöl underst, därefter socker,
tranbär osv).
Givetvis kan man baka kakorna åt sig själv också. De är
supergoda och saftiga!
Här följer en instruktion!
Ha nu en skön tisdagkväll!
Hemmagjord kakmix för cookies med tranbär och vit choklad, ger
12-15 kakor
Mäts upp i en fryspåse (som sedan läggs i en papperspåse):
1 dl vetemjöl
½ tsk kanel
½ tsk salt
1 ½ kryddmått bikarbonat
1 ½ kryddmått vaniljsocker
50 gram torkade tranbär
2 dl havregryn
1 dl ljust muscovadosocker
4 msk strösocker
50 gram vita chokladknappar, eller hackad vit choklad
Mäts upp i en fryspåse (som sedan läggs i en papperspåse):
1 dl vetemjöl
½ tsk kanel
½ tsk salt
1 ½ kryddmått bikarbonat
1 ½ kryddmått vaniljsocker
50 gram torkade tranbär
2 dl havregryn
1 dl ljust muscovadosocker
4 msk strösocker
50 gram vita chokladknappar, eller hackad vit choklad
Påsens innehåll blandas med 70 gram rumsvarmt smör och 1 ägg
när man vill baka kakorna. Knåda ihop allt till en deg som du rullar 12-15
bollar av. Lägg bollarna på en bakplåtsklädd plåt och grädda mitt i ugnen i 200
grader i 8-10 minuter eller tills kakorna har blivit lite gyllenbruna i
kanterna.
Jättebra tips ska prova och baka dessa.
SvaraRaderaMen en fråga vad det ska det stå på de kryptiska raderna mot slutet?
Kan man ersätta ljust muscovadosocker med vanligt socker och kan man minska sockermängden utan att de blir rinniga har nämligen lite problem med sockerintag. Försöker äta så lite socker som möjligt.
M.v.h Inga (inga.r@telia.com)
Hej Inga!
RaderaVilka kryptiska rader tänker på? Specificera så svarar jag gärna!
Man kan säkert byta ut muscovadosockret med vanligt socker men tänk på att det inte blir lika mustig smak. Du kan även byta ut socker mot råsocker, det är inte lika raffinerat som vitt socker.
Om du drar ner på sockret, så skulle jag nog prova att dra ner på sockermängden med max 1/3.
Vilken bra ide! Den ska jag ta fasta på genast,ska träffa en kompis i em. Tack!
SvaraRaderaEn mycket trevlig present. Kakorna ser farligt goda ut.
SvaraRadera