fredag 29 mars 2013

Påsktårta


Tårta är lite fel ord för detta är snarare en kaka. Men enligt receptet som kommer från tidningen Mitt Kök, så är det en påsktårta. Orginalreceptet var dock väldigt knasigt, så jag gjorde om det en hel del! Till det bättre hoppas jag! Dessutom var ju instruktionerna i receptet väldigt bristfälliga. Jag tycker inte om sådana recept märker jag. Det tar så mycket energi när man måste gissa hur man ska göra. Så är jag otydlig emellanåt med mina recept, så får ni hojta till och säga till mig på skarpen! Lovar ni? 

Nu till mitt omgjorda recept!

PS. Denna kaka/tårta är lätt att göra mjölkfri! Plus i kanten för det!

Påsktårta

Botten:
3 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
100 gram smör eller margarin (jag använde mjölkfritt margarin)
½ dl råsocker strö
2-4 msk kallt vatten

Fyllning:
150 gram mandelmjöl
75 gram smör eller margarin
3 ägg
1 ½ dl ljust muscovadosocker
1 msk vaniljsocker

Garnering:
4 dl florsocker
2 msk limoncello eller citronsaft
2-3 msk kallt vatten
Hushållsfärg (röd, gul eller grön)
Påskgodis till dekoration

Arbeta ihop vetemjöl, bakpulver, smör och råsocker, tillsätt vattnet lite i taget. Arbeta till en smidig deg, som du låter via övertäckt i kylskåp i 1 timme. 
Kavla därefter ut degen mellan två ark plastfolie och lägg ner den i en form med löstagbar kant. Formen ska ha en diameter på cirka 25 cm. Tryck upp degen mot formens kanter (minst 3 cm på höjden).
 Smält smöret till fyllningen. Vispa ägg, muscovadosocker och vaniljsocker till en pösig smet. Blanda i mandelmjölet och det smälta smöret. Häll smeten i den degklädda formen. Grädda tårtan mitt i ugnen på 175 grader i 20 minuter. Låt svalna.
Blanda florsocker, limoncello/citronsaft, vatten och hushållsfärg till en slät glasyr. Bred glasyren över kakan och dekorera med påskgodis.

10 kommentarer:

 1. Den ser snygg ut och mandelfyllning är så gott! Glad påsk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och det blev väldigt gott med muscovadsockrets kolaton!

   Radera
 2. Vad gott det ser ut! Du har rätt, dessa tidningar sätter bara recept för att fylla på papper utan att testa och baka själv. Det gillar inte jag heller. För oss som är erfarna är mycket lätt att upptäcka brister och ändra på på de. Stackars de som inte kan det…Tur att du finns eller jag, ha,ha...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen äntligen någon annan som håller med!

   Radera
 3. Den där tårtan snor jag nog och gör till kalastårta när jag snart fyller år nu i vår och dekorerar med vårblommor :)

  Glad Påsk / Lena från make a head food

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag blev väldigt nöjd med denna. Påminner lite om mazarinkaka men kolatonen från muscovadosockret är fantastisk liksom saftigheten i kakan.

   Radera
 4. Tårta eller kaka. Låter mycket god i alla fall. Den ser dessutom ut som en tårta tycker jag.
  Glad påsk!

  SvaraRadera
 5. Jättefin tårta/kaka! Hoppas påskledigheten varit avkopplande och skön, glad påsk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Amy! Påsken har varit härlig! Din också hoppas jag!

   Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.