Tårta är lite fel ord för detta är snarare en kaka. Men
enligt receptet som kommer från tidningen Mitt Kök, så är det en påsktårta.
Orginalreceptet var dock väldigt knasigt, så jag gjorde om det en hel del! Till
det bättre hoppas jag! Dessutom var ju instruktionerna i receptet väldigt
bristfälliga. Jag tycker inte om sådana recept märker jag. Det tar så mycket
energi när man måste gissa hur man ska göra. Så är jag otydlig emellanåt med
mina recept, så får ni hojta till och säga till mig på skarpen! Lovar ni?
Nu
till mitt omgjorda recept!
PS. Denna kaka/tårta är lätt att göra mjölkfri! Plus i kanten för det!
Påsktårta
Botten:
3 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
100 gram smör eller margarin (jag använde mjölkfritt
margarin)
½ dl råsocker strö
2-4 msk kallt vatten
Fyllning:
150 gram mandelmjöl
75 gram smör eller margarin
3 ägg
1 ½ dl ljust muscovadosocker
1 msk vaniljsocker
Garnering:
4 dl florsocker
2 msk limoncello eller citronsaft
2-3 msk kallt vatten
Hushållsfärg (röd, gul eller grön)
Påskgodis till dekoration
Arbeta ihop vetemjöl, bakpulver, smör och råsocker, tillsätt
vattnet lite i taget. Arbeta till en smidig deg, som du låter via övertäckt i
kylskåp i 1 timme.
Kavla därefter ut degen mellan två ark plastfolie och lägg
ner den i en form med löstagbar kant. Formen ska ha en diameter på cirka 25 cm.
Tryck upp degen mot formens kanter (minst 3 cm på höjden).
Smält smöret till
fyllningen. Vispa ägg, muscovadosocker och vaniljsocker till en pösig smet.
Blanda i mandelmjölet och det smälta smöret. Häll smeten i den degklädda
formen. Grädda tårtan mitt i ugnen på 175 grader i 20 minuter. Låt svalna.
Blanda florsocker, limoncello/citronsaft, vatten och
hushållsfärg till en slät glasyr. Bred glasyren över kakan och dekorera med
påskgodis.
Den ser snygg ut och mandelfyllning är så gott! Glad påsk!
SvaraRaderaJa, och det blev väldigt gott med muscovadsockrets kolaton!
RaderaVad gott det ser ut! Du har rätt, dessa tidningar sätter bara recept för att fylla på papper utan att testa och baka själv. Det gillar inte jag heller. För oss som är erfarna är mycket lätt att upptäcka brister och ändra på på de. Stackars de som inte kan det…Tur att du finns eller jag, ha,ha...
SvaraRaderaJamen äntligen någon annan som håller med!
RaderaDen där tårtan snor jag nog och gör till kalastårta när jag snart fyller år nu i vår och dekorerar med vårblommor :)
SvaraRaderaGlad Påsk / Lena från make a head food
Ja, jag blev väldigt nöjd med denna. Påminner lite om mazarinkaka men kolatonen från muscovadosockret är fantastisk liksom saftigheten i kakan.
RaderaTårta eller kaka. Låter mycket god i alla fall. Den ser dessutom ut som en tårta tycker jag.
SvaraRaderaGlad påsk!
Tack Remsan!
RaderaGlad påsk på dig med!
Jättefin tårta/kaka! Hoppas påskledigheten varit avkopplande och skön, glad påsk!
SvaraRaderaTack Amy! Påsken har varit härlig! Din också hoppas jag!
Radera