torsdag 28 mars 2013

Ryska korvpiroger


Skärtorsdag och det är min första påsklovsdag! Så härligt! Solen skiner och sönerna är friska! Vi lunchade på grillen och nu sitter killarna och tittar på film. Snart ska vi iväg en sväng!

Här kommer ett recept på stora goda pirogisar, som mina söner kallar dem. Pirogisar är lite gulligt! Dessa är faktiskt fyllda med falukorv, ketchup, chilisås och pizzakrydda. Och så lyckades jag smyga in med lite purjo också utan att sönerna upptäckte det! Degen är mjuk och god, nästintill lika fantastiskt bra som min köttfärspirogdeg.

Ryska piroger kallar jag dessa men jag vet faktiskt inte om de är det. Vet du?

Ryska korvpiroger, 16 piroger

Pirogdeg:
50 gram jäst
100 gram smör (jag använde mjölkfritt margarin)
3 dl mjölk (jag använde oatly havredryck)
1 tsk salt
1 tsk socker
3 ägg
Cirka 12 dl vetemjöl

Korvfyllning:
500 gram falukorv
5 cm bit purjolök
½ dl ketchup
2 msk chilisås
2 tsk torkade pizzakryddor

Smula jästen i en bunke. Smält margarin och häll i mjölken/havredrycken. Värm vätskan fingervarm. Rör ut jästen i degvätskan. Tillsätt salt och socker, äggen och arbeta därefter in mjölet. Arbeta degen smidig och låt den jäsa under bakduk i 30 minuter.
Strimla under tiden falukorven och purjolöken i tunna stavar. Rör ner ketchup, chilisås och pizzakryddan.
Ta upp degen. Dela degen i 16 bitar och kavla varje bit till en oval kaka. Lägg på 2-3 msk fyllning på varje kaka och rulla ihop och lägg pirogerna på en bakplåtpappersklädd plåt med skarven neråt. Se till att pirogen är ihopnypt, så att fyllningen inte rinner ut under gräddning. Låt pirogerna jäsa i 10 minuter. Pensla pirogerna med uppvispat ägg och grädda dem i 10-12 minuter på 250 grader. 



 

5 kommentarer:

  1. Mumsigt goda ser dessa pirogisar ut att vara.
    Glad påsk till dig!

    SvaraRadera
  2. Mums vad gott kram Sofia

    SvaraRadera
  3. Åh, tänk en sån och en termos med varm choklad ute en solig vinterdag! Mm!

    SvaraRadera
  4. Ser gott ut! Går det bra att frysa ner dom?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går hur bra som helst! Har gjort det!

      Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.