Skärtorsdag och det är min första påsklovsdag! Så härligt!
Solen skiner och sönerna är friska! Vi lunchade på grillen och nu sitter
killarna och tittar på film. Snart ska vi iväg en sväng!
Här kommer ett recept på stora goda pirogisar, som mina
söner kallar dem. Pirogisar är lite gulligt! Dessa är faktiskt fyllda med
falukorv, ketchup, chilisås och pizzakrydda. Och så lyckades jag smyga in med
lite purjo också utan att sönerna upptäckte det! Degen är mjuk och god,
nästintill lika fantastiskt bra som min köttfärspirogdeg.
Ryska piroger kallar jag dessa men jag vet faktiskt inte om
de är det. Vet du?
Ryska korvpiroger, 16 piroger
Pirogdeg:
50 gram jäst
100 gram smör (jag använde mjölkfritt margarin)
3 dl mjölk (jag använde oatly havredryck)
1 tsk salt
1 tsk socker
3 ägg
Cirka 12 dl vetemjöl
Korvfyllning:
500 gram falukorv
5 cm bit purjolök
½ dl ketchup
2 msk chilisås
2 tsk torkade pizzakryddor
Smula jästen i en bunke. Smält margarin och häll i
mjölken/havredrycken. Värm vätskan fingervarm. Rör ut jästen i degvätskan.
Tillsätt salt och socker, äggen och arbeta därefter in mjölet. Arbeta degen
smidig och låt den jäsa under bakduk i 30 minuter.
Strimla under tiden falukorven och purjolöken i tunna
stavar. Rör ner ketchup, chilisås och pizzakryddan.
Ta upp degen. Dela degen i 16 bitar och kavla varje bit till
en oval kaka. Lägg på 2-3 msk fyllning på varje kaka och rulla ihop och lägg
pirogerna på en bakplåtpappersklädd plåt med skarven neråt. Se till att pirogen
är ihopnypt, så att fyllningen inte rinner ut under gräddning. Låt pirogerna
jäsa i 10 minuter. Pensla pirogerna med uppvispat ägg och grädda dem i 10-12
minuter på 250 grader.
Mumsigt goda ser dessa pirogisar ut att vara.
SvaraRaderaGlad påsk till dig!
Mums vad gott kram Sofia
SvaraRaderaÅh, tänk en sån och en termos med varm choklad ute en solig vinterdag! Mm!
SvaraRaderaSer gott ut! Går det bra att frysa ner dom?
SvaraRaderaDet går hur bra som helst! Har gjort det!
Radera