måndag 25 februari 2013

Citronkaka med marängtäcke


Hoppas din vecka kickat igång bra och du känner dig utvilad efter helgen! Eller kanske jobbade du i helgen och får vila någon dag nu istället. Min helg var riktigt bra, det har ni ju redan hunnit läsa om här på bloggen. Längtar redan till nästa, för det finns planer för kommande helg också.

Middagsdejten med vänner idag blev inställd, så jag får ta och hitta på något i måndagsmys-väg här hemma istället! Har ni börjat anamma detta med måndagsmys ännu? 

Här får ni receptet på en citronkaka med marängtäcke, som bakas i långpanna. Ett väldigt mumsigt och smidigt recept, som kommer från mormor G. Mormorg G var min mans mormor och jag har fått äran att ta del av receptet genom min svärmor. Nu bjussar jag er också1 Kakan påminner lite om pinocchiotårtans botten men blir tjockare och med citronsmak förstås. Jag bakade denna kaka till igår, skar i bitar och bjöd på lättvispad grädde och rårörd jordgubbssylt till.

Psst. Tänk på att inte ha plastfolie över kakan för då blir marängen fuktig och sunkar ihop sig. Ska du förvara kakan över natten i rumstemperatur kan du täcke den med en bakduk.

Mormor G:s citronkaka med marängtäcke

Kakbotten:
2 hela ägg
4 äggulor
2 dl strösocker
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
150-200 gram margarin (jag använde 200 gram mjölkfritt margarin)
1 dl kall mjölk/havredryck/vatten
Saften av 1 citron

Maräng:
4 äggvitor
3 dl strösocker
Skalet av 1 citron

Vispa 2 ägg, 4 äggulor och 2 dl strösocker pösigt och fluffigt.  Smält margarinet. Blanda ihop vetemjöl och bakpulver separat och häll det i ägg- och sockersmeten. Tillsätt därefter smält margarin, vätskan och citronsaften. Häll över smeten i en smord långpanna (svart, som hör till ugnen).  Därefter gör du citronmarängen genom att först vispa ihop 4 äggvitor. Tillsätt och rör därefter försiktigt ner 3 dl strösocker i äggvitevispet tillsammans med citronskalet. Bred marängen över kaksmeten. Grädda kakan på 175 grader i 20 minuter. 





7 kommentarer:

  1. Syrliga kakor gillar jag och med söt maräng till blir det perfekt! Ha en fin dag!

    SvaraRadera
  2. Dessa låter ljuvliga. Blir till att testa i dagarna med Aria. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu är den bakad, inlagd och länkad. Tack!

      Radera
    2. Vad roligt Caroline! Kul att kakan föll er i smaken och tack för länkningen!

      Radera
  3. Mums, så läckert det ser ut! Ska spara det där receptet till min mjölkallergiska dotters födelsedagskalas om några månader!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, gör så! Den blir säkert uppskattad!

      Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.