lördag 16 februari 2013

Black garlic-dip


Hej på er!
Hoppas att lördagen kickat igång bra! Här hemma startade vi med en mumsig frukost för att sedan fortsätta med städning (vissa hjälpte till, andra stjälpte till), nya tulpaner i vaserna för att avslutas med fika-bak! Det är en skön lördag och vi väntar snart play-date!

Igår kväll rörde jag ihop en black garlic-dip efter tips från en tidigare kollega (hon som har inredningsbutiken Cranberry Corner>>). Jag fick en black garlic av henne på posten, så att jag kan testa. Har ni tidigare inte stiftat bekantskap med denna svarta vitlök så ska ni få veta mer om den nu. Klyftorna är svarta, mjuka och har en alldeles speciell smak och doft. Svår att beskriva så jag klipper in det som står på BlackGarlics svenska hemsida>>  :

”Black garlic är en fermenterad vitlök, med en fyllig och söt arom. En helt unik smak som förhöjer och ger en ny dimension till din matlagning. Smaken lyfter allt från kött och fisk till sötsaker och frukt till en ny nivå.
fermenterings processen tar bort vitlökens starka doft och eftersmak och lämnar en rik melass, geléliknande konsistens med toner av balsamvinager, tryffel och umami en helt unik smak upplevelse.”

Och beskrivningen stämmer in som handen i handsken! Man skulle till och med kunna äta hela klyftor som snacks och de smakar underbart. Igår kväll gjorde jag precis som jag fick tips om – en mumsig black garlic-dip! En skål med chips till det, och fredagskvällen var räddad.

Testa vet jag eller köp som gå bort-present till matintresserade! Återförsäljare finns listade på hemsidan! Alla matfantaster, kan tänka mig att ni blir riktigt nyfikna, och det bör ni! Det här är en riktig hit!

Black garlic-dip

1 burk ekologisk creme fraiche
3 klyftor black garlic
¼ klyfta vanlig vitlök
10 rosépepparkorn
Persilja (jag använde fryst, men ta färsk om ni har)
Salt

Mosa black-garlicklyftorna med en gaffel, riv vitlöken, hacka persiljan och mortla rosépepparkornen. Rör ner alltsammans i creme fraichen och smaka av med salt. 


1 kommentar:

  1. Wow, vi har nyss hört talas om denna black garlic och visst är vi nyfikna på den. Ska jaga rätt på en snarast.

    Ha en skön helg!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.