tisdag 5 februari 2013

Tranbärsmarmelad med kardemumma och vit choklad




Hoppsan! Det hann visst bli tisdag innan jag fick upp ett inlägg här på bloggen igen! Men den som väntar på något gott… Eller har ni bra tålamod? Kan inte påstå att mitt skulle tillhöra de bästa. 

Men denna marmelad är sannerligen god! I söndags var jag i en tidigare kollegas inredningsaffär Cranberry Corner och shoppade loss (måste skriva ett separat inlägg om det och visa er allt härligt, som jag kom hem med). Bland annat handlade jag just tranbär (cranberries) och hiskeligt goda kardemummakapslar! Kardemummadoften som spred sig här hemma igår gjorde mig alldeles yr av lycka. Jag har nog redan tidigare berättat att kardemumma är min favoritkrydda i bakväg.

Igår kokade jag då en marmelad på mina tranbär och smaksatte den med kardemumma och vit choklad. Ni hör väl redan hur gott det låter! Och eftersom det var måndag och måndagsmys, blev det vårt kvällsfika att duka fram marmeladen tillsammans med ost och smörgåsrån. Denna marmelad deluxe kammar hem höga poäng både från mig och mannen och passar både till frukost liksom till t.ex. afternoon tea och nybakta scones. 

Nu till receptet, som jag bestämt råder er att testa!

Tranbärsmarmelad med kardemumma och vit choklad

2 – 2 ½ dl tranbär (färska eller frysta)
1 ¾ dl rörsocker strö
3 msk vatten
4 kardemummakapslar (eller ½ tsk kardemummakärnor)
25 gram vit choklad, hackad

Mät upp tranbär, rörsocker och vatten i en kastrull. Lägg kardemumman i en tesil, så ger den smak åt marmeladen men du slipper fiska upp kapslarna. Lägg tesilen ner i kastrullen. Lägg ett litet kaffefat i frysen. Koka upp marmeladen och låt den puttra tills den klarar marmeladprovet. Det är i samband med marmeladprovet som kaffefatet kommer med i bilden. Ta ut det ur frysen, klicka på lite (1/2 tesked) marmelad och dra med fingret i marmeladen. Om skåran inte flyter ihop är marmeladen klar. Lyft då kastrullen åt sidan, lyft bort tesilen med kardemumman och rör ner den vita chokladen i marmeladen. Rör tills chokladen smält. Häll sedan upp marmeladen i en burk. Marmeladen stelnar mer när den svalnar. Förvara marmeladen i kylskåp. 







Måndagsmysfika!

10 kommentarer:

  1. Bara rubriken gör mig sugen :) Men just ikväll blir det inget stök i köket.

    SvaraRadera
  2. åhhh ser ljuvligt ut kram Sofia från Hjo där snön vräker ner just nu : (

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Sofia! Och ikväll vräker snön ner här i Stockholmsområdet.

      Radera
  3. Alltså, hemmakokt marmelad är det bästa, sen vi började göra det så har vi inte köpt mer. Med choklad, tranbär och kardemumma i låter det som en riktig lyxig variant. Gillar verkligen ert måndagsmys.

    SvaraRadera
  4. Syrliga tranbär och söt vit choklad låter som en fin kombination i marmelad!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir riktigt bra! Och så kardemumman!

      Radera
  5. Av dina fina bilder att döma så förstår jag hur god denna marmelad måste vara. Är själv väldigt förtjust i kardemumma och då tillsammans med banan.

    SvaraRadera
  6. Det lät spännande och något jag skulle kunna göra som marmelad till en god ost kanske.
    Trevlig helg /Lena från make a head food

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.