Hoppsan! Det hann visst bli tisdag innan jag fick upp ett
inlägg här på bloggen igen! Men den som väntar på något gott… Eller har ni bra tålamod? Kan inte påstå att mitt skulle tillhöra de bästa.
Men denna marmelad är sannerligen god! I söndags var jag i en
tidigare kollegas inredningsaffär Cranberry Corner och shoppade loss (måste
skriva ett separat inlägg om det och visa er allt härligt, som jag kom hem med).
Bland annat handlade jag just tranbär (cranberries) och hiskeligt goda
kardemummakapslar! Kardemummadoften som spred sig här hemma igår gjorde mig
alldeles yr av lycka. Jag har nog redan tidigare berättat att kardemumma är min
favoritkrydda i bakväg.
Igår kokade jag då en marmelad på mina tranbär och smaksatte
den med kardemumma och vit choklad. Ni hör väl redan hur gott det låter! Och
eftersom det var måndag och måndagsmys, blev det vårt kvällsfika att duka fram
marmeladen tillsammans med ost och smörgåsrån. Denna marmelad deluxe kammar hem höga poäng både från mig och mannen och passar både till frukost liksom till t.ex. afternoon tea och nybakta scones.
Nu till receptet, som jag bestämt råder er att testa!
Tranbärsmarmelad med kardemumma och vit choklad
2 – 2 ½ dl tranbär (färska eller frysta)
1 ¾ dl rörsocker strö
3 msk vatten
4 kardemummakapslar (eller ½ tsk kardemummakärnor)
25 gram vit choklad, hackad
Mät upp tranbär, rörsocker och vatten i en kastrull. Lägg
kardemumman i en tesil, så ger den smak åt marmeladen men du slipper fiska upp
kapslarna. Lägg tesilen ner i kastrullen. Lägg ett litet kaffefat i frysen.
Koka upp marmeladen och låt den puttra tills den klarar marmeladprovet. Det är i samband med marmeladprovet som kaffefatet kommer med i bilden. Ta ut det ur frysen, klicka på lite (1/2
tesked) marmelad och dra med fingret i marmeladen. Om skåran inte flyter ihop
är marmeladen klar. Lyft då kastrullen åt sidan, lyft bort tesilen med
kardemumman och rör ner den vita chokladen i marmeladen. Rör tills chokladen
smält. Häll sedan upp marmeladen i en burk. Marmeladen stelnar mer när den
svalnar. Förvara marmeladen i kylskåp.
Måndagsmysfika! |
Bara rubriken gör mig sugen :) Men just ikväll blir det inget stök i köket.
SvaraRaderaFin du är Birgit!
Raderaåhhh ser ljuvligt ut kram Sofia från Hjo där snön vräker ner just nu : (
SvaraRaderaTack Sofia! Och ikväll vräker snön ner här i Stockholmsområdet.
RaderaAlltså, hemmakokt marmelad är det bästa, sen vi började göra det så har vi inte köpt mer. Med choklad, tranbär och kardemumma i låter det som en riktig lyxig variant. Gillar verkligen ert måndagsmys.
SvaraRaderaJa, hemkokt marmelad är fantastiskt!
RaderaSyrliga tranbär och söt vit choklad låter som en fin kombination i marmelad!
SvaraRaderaDet blir riktigt bra! Och så kardemumman!
RaderaAv dina fina bilder att döma så förstår jag hur god denna marmelad måste vara. Är själv väldigt förtjust i kardemumma och då tillsammans med banan.
SvaraRaderaDet lät spännande och något jag skulle kunna göra som marmelad till en god ost kanske.
SvaraRaderaTrevlig helg /Lena från make a head food