tisdag 12 februari 2013

Kalljästa frukostfrallor

 

Fettisdagen! Hur många semlor har du hunnit äta idag?

Jag har inte hunnit med en enda idag men ikväll blir det nog en. Nu åt jag ju i och för sig redan en i söndags. Och de räcker ju nästan med några enstaka per år kan jag tycka.

Igår blev det måndagsmys på avancerad nivå när jag och en tidigare jobbarkompis åt på ett créperie och även fikade efteråt. Och så en semla ikväll och imorgon är det konferens på jobbet. Har gymmen redan börjat tömmas på folk efter att nyårslöftena börjat falla i glömska? Eller är det Beach 2013 som är igång nu? Det var en kompis, som skrev på Facebook att man vet när kulmen av nyårslöften har nåtts. Det är när det är slut på keso i mejerihyllan! Eller vad säger ni? ;-)

Nu till receptet på kalljästa frukostfrallor! De är varken nyttiga, GI eller LCHF men väl riktigt LBOSG (lättbakade och supergoda)! Degen gjorde jag fredagkväll och så gräddade jag frallorna på lördagmorgon! Passa på att överraska den du tycker om med nybakat bröd på alla hjärtans dag kanske? 

Kalljästa frukostfrallor, 8 stora

½ paket (25 gram) jäst
3 dl mjölk (jag använde havredryck)
50 gram smör (jag använde mjökfritt margarin), rumsvarmt
1 tsk salt
1 tsk honung
7-8 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
Fyrkornsflingor till topping (går också bra med t.ex. havregryn, vallmofrön eller riven ost)

Smula jästen i en bunke och häll över den kalla mjölken. Rör tills jästen löses upp. Tillsätt därefter salt, honung och det rumsvarma smöret. Arbeta in mjölet och forma degen smidig och skär den därefter i 8 delar. Forma till bullar. Obs! Degen är inte så lätt att jobba med eftersom degvätskan är kall och degen inte jäst. Men forma så snygga bullar du kan. Lägg sedan bullarna på t.ex. en bakplåtpappersklädd bricka, täck med plastfolie och ställ in bullarna på kalljäsning i kylskåpet över natten (8-15 timmar). Ta ut bullarna ur kylskåpet, värm upp ugnen till 200 grader, pensla bullarna med ägg och strö över valfri topping. Grädda frukostfrallorna på 200 grader i cirka 12 minuter.

3 kommentarer:

  1. Något att prova till helgen kanske! Förresten så ska mjukt bröd i första hand vara gott och alla nyttiga bröd är inte goda, så är det bara!

    SvaraRadera
  2. Det blev en fastlagsbulle idag :) Gott! Vilka fina bröd du bakat!

    SvaraRadera
  3. Så goda de ser ut, vi är ju storfantaster av kalljäst Finns inte så mycket bättre än att slänga in en plåt med bullar i ugnen en helgmorgon. LBOSG, japp den dieten kör vi gärna på:)

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.