Hoppas din vecka kickat igång bra och du känner dig utvilad
efter helgen! Eller kanske jobbade du i helgen och får vila någon dag nu
istället. Min helg var riktigt bra, det har ni ju redan hunnit läsa om här på
bloggen. Längtar redan till nästa, för det finns planer för kommande helg
också.
Middagsdejten med vänner idag blev inställd, så jag får ta och hitta på något i måndagsmys-väg här hemma istället! Har ni börjat anamma detta med måndagsmys ännu?
Middagsdejten med vänner idag blev inställd, så jag får ta och hitta på något i måndagsmys-väg här hemma istället! Har ni börjat anamma detta med måndagsmys ännu?
Här får ni receptet på en citronkaka med marängtäcke,
som bakas i långpanna. Ett väldigt mumsigt och smidigt recept, som kommer från
mormor G. Mormorg G var min mans mormor och jag har fått äran att ta del av
receptet genom min svärmor. Nu bjussar jag er också1 Kakan påminner lite om
pinocchiotårtans botten men blir tjockare och med citronsmak förstås. Jag
bakade denna kaka till igår, skar i bitar och bjöd på lättvispad grädde och
rårörd jordgubbssylt till.
Psst. Tänk på att inte ha plastfolie över kakan för då blir
marängen fuktig och sunkar ihop sig. Ska du förvara kakan över natten i
rumstemperatur kan du täcke den med en bakduk.
Mormor G:s citronkaka med marängtäcke
Kakbotten:
2 hela ägg
4 äggulor
2 dl strösocker
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
150-200 gram margarin (jag använde 200 gram mjölkfritt
margarin)
1 dl kall mjölk/havredryck/vatten
Saften av 1 citron
Maräng:
4 äggvitor
3 dl strösocker
Skalet av 1 citron
Vispa 2 ägg, 4 äggulor och 2 dl strösocker pösigt och
fluffigt. Smält margarinet. Blanda ihop
vetemjöl och bakpulver separat och häll det i ägg- och sockersmeten. Tillsätt därefter
smält margarin, vätskan och citronsaften. Häll över smeten i en smord långpanna
(svart, som hör till ugnen). Därefter
gör du citronmarängen genom att först vispa ihop 4 äggvitor. Tillsätt och rör
därefter försiktigt ner 3 dl strösocker i äggvitevispet tillsammans med
citronskalet. Bred marängen över kaksmeten. Grädda kakan på 175 grader i 20
minuter.
Syrliga kakor gillar jag och med söt maräng till blir det perfekt! Ha en fin dag!
SvaraRaderaJa, det blir lagom fräscht!
RaderaDessa låter ljuvliga. Blir till att testa i dagarna med Aria. :)
SvaraRaderaNu är den bakad, inlagd och länkad. Tack!
RaderaVad roligt Caroline! Kul att kakan föll er i smaken och tack för länkningen!
RaderaMums, så läckert det ser ut! Ska spara det där receptet till min mjölkallergiska dotters födelsedagskalas om några månader!
SvaraRaderaJa, gör så! Den blir säkert uppskattad!
Radera