onsdag 27 februari 2013

Hembakta polarkakorGod afton! Vabbeli-vab var det här! Eller det berömda vabbträsket, som såhär års tydligen kallas för vabbruari. Vi snubblade på målsnöret efter att ha klarat oss nästan hela månaden. Men nu är storkillen stackarn  kruppig, febrig och förkyld. Så tråkigt och han själv börjar bli uttråkad också. 

Hemma hos oss delar vi upp vabbandet, så vi turas om att vara hemma varannan dag eller så vabbar vi halva dagar. Igår var jag hemma och då passade jag på att baka lite bröd. Riktigt stolt var jag med tanke på att jag hann göra det på förmiddagen innan det inplanerade strömavbrottet kl 12.00. Men jodå, brödbak hanns med och till det plockade jag fram jäst ur frysen. Brukar ni frysa in jäst någon gång? Kan meddela att det fungerar alldeles utmärkt att göra det ifall man har ett par paket i kylen, vars datum håller på att gå ut.

Ja, och sedan skulle det bakas. Inte fick man någon bak-ro heller ;-) Det skulle hjälpas (läs stjälpas). Speciellt kruskaveln gick barnen loss med både på degen och fingrarna. Den där kruskaveln var tydligen en rolig mojäng. Men belöningen kom när vi alla satt där och mumsade i oss det nybakta polarbrödet med smör på! Sedan började tjatet om ”När kommer strömavbrottet?” ”Vad spännande med strömavbrott!” och ”Kommer det att bli jättemörkt när det blir strömavbrott?” (väldigt troligt mitt på blanka dagen). Sedan slog klockan tolv och strömmen försvann. Efter mindre än en minut utbrister sonen ”Strömavbrottet är ju inte kul alls, jag har redan tröttnat!”  Men jag kan lova att barnen var rätt så påhittiga under tiden som TV:n inte fungerade. Själv passade jag också på att vika en och en annan tvätt.

Nu till receptet! Ha en fin kväll! 


Hembakta polarkakor, 20-30 stycken beroende på storlek
50 gram jäst (1 paket)
5 dl vatten, fingervarmt
50 gram smör (jag använde mjölkfritt margarin)
½ dl sirap (jag använde ljus men även mörk går bra)
2 tsk salt
Cirka 15 dl rågsikt + till utbakning

Lös upp jästen i fingervarmt vatten, i en bunke. Tillsätt salt och sirap och klicka ner det rumsvarma matfettet. Tillsätt rågsikten och arbeta degen smidig. Strö över mjöl och låt jäsa i 30 minuter under en bakduk. Sätt ugnen på 275 grader och sätt in en plåt (inget bakplåtspapper eller matfett ska användas) Ta upp den jästa degen, knåda den och dela i 2 delar. Rulla varje del till en lång mask, och dela varje mask i 10-15 delar. Rundriv bitarna, låt jäsa i 5 minuter innan du kavlar ut varje del till en kaka. Kavla sedan med kruskavel eller nagga kakorna. Låt de jäsa på bakbordet i 10 minuter innan gräddning. Ta ut den heta plåten ur ugnen, lägg på 3-4 kakor, skjuts in i ugnen fort på nedre fas i 2-3 minuter. Ta av de färdiggräddade bröden snabbt, släng på nya och skjuts in i ugnen med dem osv. Låt kakorna svalna på galler under en bakduk.

8 kommentarer:

 1. Åhhhh tackar tackar för receptet : ) mums måste jag testa kram Sofia

  SvaraRadera
 2. Vilka fina polarkakor och säkert mycket goda!

  SvaraRadera
 3. Funkar de att kalljäsa?
  /Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte testat det själv, men borde jag gå tycker man!
   hälsningar Anna - Frostrosor

   Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.