Idag bakade jag semmelbullar och vi njöt av årets första
semlor. Det är flera, som frågat efter mitt bästa recept på semmelbullar. Men
eftersom jag inte när någon egentlig semmelfantast och har istället alltsomoftast
låtit min man baka semmelbullarna hos oss, så har det inte heller funnits något
recept på bloggen. Men idag bakade jag
semmelbullar och till det använde jag Johan Sörbergs (en av domarna i Hela
Sverige bakar) recept men ändrade lite i tillvägagångssättet. Resultatet blev
jättebra, så jag passar på och delar med mig av receptet till er också.
Receptet hittar ni annars i bakboken ”Riddarbageriets söta”. Till det här
receptet behöver ni en hushållsvåg, eftersom måtten är i gram. Har ni ingen
våg, så har jag skrivit mängden i dl/msk inom parantes.
Och fyllningen då, mandelmassa och grädde respektive sylt
(jordgubbssylt eller hallonsylt) och grädde. Den första enligt svensk tradition och den
andra enligt finsk tradition. Så är semlorna uppbyggda hemma hos oss.
Letar du efter en annorlunda och exotisk semla, kan jag
tipsa om kolagrädde och lemon curd, som jag använde förra året. Det receptet
hittar ni HÄR>>
Semmelbullar, 20-25 stycken
700 gram vetemjöl (12 dl)
300 gram mjölk (3 dl) (jag använde havredryck)
300 gram mjölk (3 dl) (jag använde havredryck)
100 gram smör (jag använde mjölkfritt margarin)
30 gram jäst (drygt halva paketet, blå jäst)
1 ½ tsk salt
30 gram (2 msk) kardemummakärnor (stöt själv i mortel)
120 gram (1 ¼ dl) strösocker
1 ägg
1 ägg till pensling
Smält smöret, häll i mjölken och värm blandningen fingervarm
och lös upp jästen i den. Tillsätt salt, kardemumma, socker, ägg och mjölet.
Knåda degen i 10-15 minuter. Låt degen vila under bakduk i 30 minuter. Dela
degen i bitar om cirka 60 gram (det blir 20-25 bitar). Rundriv bitarna, vilket
du gör genom att kupa händernas insidor och dra lite i degen och vika den under,
så att du får en slät och spänd yta upptill. Forma och rulla sedan bullen med
lätt kupad hand mot bakbordet. Lägg bullarna på ett mjölat bakbord, täck över
med plastfolie i 10 minuter. Ta därefter fram bullarna, platta till dem lätt
med handen och lyft över på bakplåtpappersklädda plåtar. Ställ två glas med
kokande vatten på plåten och täck hela plåten med bakdukar (gör så att degen
inte torkar). Låt bullarna jäsa under bakduken i 60 minuter. Pensla bullarna försiktigt (tryck inte) först
en gång och sedan en gång till efter 5 minuter (detta ger en jämnare och finare
färg). Grädda bullarna på 225 grader i 5-7 minuter.
Semmelbullarna efter rundrivning och 10 min jäsning. |
De bakre två semmelbullarna har jag plattat till med lätt hand. |
Efter 60 minuters jäsning under bakduk och med två glas kokande vatten på plåten. |
Vilka fina semlor, de ser supergoda ut! :-) Jag har aldrig provat att rundriva men det måste testas någon gång. :-) Kram Carro
SvaraRaderaTack Carro! Din semmelmuffins såg smaskiga ut de också!
RaderaRundriva är ett måste när man gör släta bullar! Prova nästa gång!
Så fina de blev, helt perfekta ser dom ju ut! Låter väldigt gott att ha sylt i, kul med olika influenser.
SvaraRaderaDe kalljästa bullarna håller vi ögonen öppna efter.
Ja, utseendet är jag nog lite blygsamt stolt över!
RaderaNu finns recept på de kalljästa historierna också!
Jädras, vilka snygga semlebullar! Så perfekta i formen. Själv är jag urdålig på att baka bullar, så det blir köpta semlor för oss. Ja, så kanske jag snuvar till mig någon hos mina föräldrar eller svärmor ;-)
SvaraRaderaTack Remsan! Förvånad och lite stolt är jag över formen. Köpta går bra det med, och snuva är väl ännu bättre om möjligt!
RaderaVilka fina och släta semlebullar du fått till!
SvaraRaderaHoppas Fettisdagen blir fin och semlerik för dig och familjen! Kramizar!
Tack Agneta!
RaderaKRAM
Nu har jag bakat semlor enligt ditt recept. Gjorde som du brukar göra, ändrade lite efter egen smak. (Hade lite mindre mjöl i degen.) Delade upp degen och gjorde semlor av halva degen och bullar av andra halvan. Tänkte att det räckte med 12 semlor till 4 personer.
SvaraRaderaMums! Vilka goda bullar och semlor.
Bra recept på vetebröd, degen är lite som konsistensen på Jan Hedhs vetedeg. Fyllde bullarna med smör, strösocker, mandelmassa och lite hackade mandlar.
Tack,
Catharina
Vad roligt att höra att det blev mumsigt!
RaderaJa - jag brukar också ändra i recept - jämt! Känns bäst så, haha!
Tack för hälsningen!
Kram
Anna / Frostis