söndag 17 februari 2013

Kalljäst pizza med grekiskt tema



Kalljästa frukostfrallor har ni ju fått receptet på ganska nyligen. Och det är fler saker, som fungerar alldeles utmärkt att göra kalljästa. Ett annat exempel är pizzadeg. Perfekt dessutom så här i mello-tider. Bara att göra pizzadegen direkt efter frukosten och sedan låta den jäsa under dagen i kylskåp (eller upp till ett dygn). Strax innan åtta (ok, halv åtta) tar man ut degen, trycker ut den på plåten och toppar med allehanda godsaker och gräddar. Lagom till första bidraget har man en rykande het pizza. Vi toppade med grekiskt tema! Mums mums!

Receptet på pizzadegen hittade jag här>> 

Nu till receptet!

Kalljäst pizza med grekiskt tema

Pizzadeg:
1/3 paket jäst
3 dl kallt vatten
2 tsk honung
2 msk olivolja
1 1/2 tsk salt
7 - 7  1/2 dl vetemjöl

Tomatsås:
½ burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 msk ketchup
2 tsk oregano eller pizzakrydda
½ pressad vitlök
1 msk olivolja
Salt och peppar

Topping:
1-2 mozzarellaostar, riven eller skivad (även vanlig ost går bra)
10 färska champinjoner, skivade och lätt frästa i smör
1 rödlök, skuren i båtar
2 klyftor Black Garlic, skivad 
1 paket fetaost, tärnad
1 näve oliver

Smula jästen i en bunke. Tillsätt kallt vatten, honung, olja och salt. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta degen ca 5 minuter för hand eller i maskin. Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i kylen 12–24 timmar. Ta ut degen, platta/kavla ut den och lägg på en bakplåtpappersklädd plåt. Sätt ugnen på 250 grader.
Mixa ingredienserna till tomatsåsen. Smaka av med salt och peppar. Bred ut tomatsåsen på pizzabotten och strö över mozzarellaosten. Strö därefter över övrig topping. Grädda pizzan på 250 grader i 10-15 minuter.




8 kommentarer:

  1. Har också testat att göra pizzadeg med deg som får jäsa lääänge och det är det bästa pizzadegen vi ätit!

    SvaraRadera
  2. Hur mkt mjöl ska det vara?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym!
      Det ska vara mellan 7 och 7 1/2 dl mjöl i degen. Jag ser att mellanslaget hade hoppat lite konstigt, så att det var svårläsligt. Nu har jag rättat till det i receptet.

      Radera
    2. Tack snälla! Ska testa detta i helgen.
      / Görel

      Radera
  3. Perfekt med kalljäst pizzadeg, vi är ju smått tossiga i långjäst, perfekt att ta fram på kvällen ju!

    SvaraRadera
  4. fetaost är kanongott på pizza, lite salt och stark smak i hop med salami.
    Trevlig vecka!
    Lena från make a head food

    SvaraRadera
  5. Härligt att köra ett "pizzatema". Me like! Dessutom är ju grekiska smaker så goda. Mmmm!

    SvaraRadera
  6. Sånt här gillar jag! Kalljäst deg är så smart och smidigt. Blir väldigt gott och smakrikt med!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.