Kalljästa frukostfrallor har ni ju fått receptet på ganska
nyligen. Och det är fler saker, som fungerar alldeles utmärkt att göra
kalljästa. Ett annat exempel är pizzadeg. Perfekt dessutom så här i
mello-tider. Bara att göra pizzadegen direkt efter frukosten och sedan låta den
jäsa under dagen i kylskåp (eller upp till ett dygn). Strax innan åtta (ok,
halv åtta) tar man ut degen, trycker ut den på plåten och toppar med allehanda
godsaker och gräddar. Lagom till första bidraget har man en rykande het pizza. Vi
toppade med grekiskt tema! Mums mums!
Receptet på pizzadegen hittade jag här>>
Nu till receptet!
Kalljäst pizza med grekiskt tema
Pizzadeg:
1/3 paket jäst
3 dl kallt vatten
2 tsk honung
2 msk olivolja
1 1/2 tsk salt
7 - 7 1/2 dl vetemjöl
Tomatsås:
½ burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 msk ketchup
2 tsk oregano eller pizzakrydda
½ pressad vitlök
1 msk olivolja
Salt och peppar
Topping:
1-2 mozzarellaostar, riven eller skivad (även vanlig ost går
bra)
10 färska champinjoner, skivade och lätt frästa i smör
1 rödlök, skuren i båtar
2 klyftor Black Garlic, skivad
1 paket fetaost, tärnad
1 näve oliver
Smula jästen i en bunke. Tillsätt kallt vatten, honung, olja
och salt. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt mjölet lite i taget och
arbeta degen ca 5 minuter för hand eller i maskin. Täck bunken med plastfolie
och låt degen jäsa i kylen 12–24 timmar. Ta ut degen, platta/kavla ut den och
lägg på en bakplåtpappersklädd plåt. Sätt ugnen på 250 grader.
Mixa ingredienserna till tomatsåsen. Smaka av med salt och
peppar. Bred ut tomatsåsen på pizzabotten och strö över mozzarellaosten. Strö
därefter över övrig topping. Grädda pizzan på 250 grader i 10-15 minuter.
Har också testat att göra pizzadeg med deg som får jäsa lääänge och det är det bästa pizzadegen vi ätit!
SvaraRaderaHur mkt mjöl ska det vara?
SvaraRaderaHej Anonym!
RaderaDet ska vara mellan 7 och 7 1/2 dl mjöl i degen. Jag ser att mellanslaget hade hoppat lite konstigt, så att det var svårläsligt. Nu har jag rättat till det i receptet.
Tack snälla! Ska testa detta i helgen.
Radera/ Görel
Perfekt med kalljäst pizzadeg, vi är ju smått tossiga i långjäst, perfekt att ta fram på kvällen ju!
SvaraRaderafetaost är kanongott på pizza, lite salt och stark smak i hop med salami.
SvaraRaderaTrevlig vecka!
Lena från make a head food
Härligt att köra ett "pizzatema". Me like! Dessutom är ju grekiska smaker så goda. Mmmm!
SvaraRaderaSånt här gillar jag! Kalljäst deg är så smart och smidigt. Blir väldigt gott och smakrikt med!
SvaraRadera